BIST 10.793
DOLAR 32,23
EURO 34,87
ALTIN 2.416,03
HABER /  POLİTİKA

Merkele TÜRBAN sorusu

Erdoğan ve Merkel öğrencilerle buluştu. Bir öğrenci Merkel'e türbanı sordu;

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün başkent Berlin'deki Başbakanlıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, aralarında çok sayıda Türk öğrencinin de olduğu yaklaşık 300 öğrencinin katılımıyla yaptığı toplantıdan önce, Ludwigshafen kentindeki yangında hayatını kaybeden 9 Türke saygı duruşu için tüm öğrencilerden ayağa kalkmalarını istedi.

MERKEL'E TÜRBAN SORUSU

Merkel, Almanya'da başı örtülü kadınlara yönelik önyargılarla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Önyargılı olmak tabii ki yanlış. Ama sormak, anlamak lazım. Neden başörtüsü takıyorsun? Gerçekten kendin istediğin için mi? Yoksa başka bir nedenle mi? Türban takmasan ailenle sorun yaşar mısın? Bunları sorgulamanın bir sakıncası olduğunu sanmıyorum. Bunları bilmezsek doğru bir değerlendirme yapamayız ve birbirimizi anlayamayız.."

Merkel'in bu sözleri üzerine türbanlı bir kız öğrenci söz aldı ve Merkel'e şöyle dedi:

"Soru sorulması yanlış değil belki ama o sorunun uslübu önemli. Eğer önyargılı soruluyorsa bu bizi rahatsız eder.."

Başbakan Erdoğan bu diyaloğu sessizce dinlemeyi tercih etti.



Merkel, yangının sebebinin en küçük ayrıntısına kadar aydınlatılması için her türlü çabayı harcadıklarını söyledi.

TÜRK GELENEKLERİ ÖĞRENİLMELİ

Merkel, ön yargıların giderilmesi amacıyla Türklerin geleneklerinin öğrenilmesinin gerekli olduğunu belirterek, ''Burada yaklaşık 3 milyon Türkün yaşaması nedeniyle Türk geleneklerinin öğrenilmesinin de önemli olduğuna inanıyorum'' dedi.

ASİMİLASYONA HAYIR

Almanya'da bulunan göçmen öğrencilere seslenerek, göçmenlerin bazı sıkıntıları olduğunu biliyoruz diyen Başbakan Erdoğan, "Entegrasyona evet ama asimilisyona hayır" dedi.

Medeniyetler arası ittifakın en önemli zemininin eğitim olduğunu ifade eden Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 9 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Ludwigshafen'deki yangın konusunda Alman ve Türk basınını uyararak, "Medya Almanya'daki yangında çok yanlış tespitler yapıyor" dedi.  

Erdoğan ve Merkel göçmen öğrencilerin kendilerine yönelttiği soruları cevapladı

Almanca'yı iyi konuşamayan öğrencilerle ilgili sorulan bir soruyu cevaplayan Başbakan Erdoğan, Türk gençlerin Almancayı iyi konuşması için elllerinden geleni yaptıklarını söyledi. Erdoğan "Burada yaşayan göçmen öğrencilerin iyi bir Almanca öğrenebilmesi için öncelikle kendi dillerini iyi bilmesi gerekiyor. Fakat ben gördümki buradaki bazı Türk öğrenciler kendi dillerini çok kötü konuşuyor. Bu sorunun çözmü için, buraya Türk öğretmenler göndermek gibi bir çalışmamız var" diye konuştu.  

Erdoğan, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına entegre olması gerektiğini ifade ettiklerini belirterek, "Biz sorunların aşılması için üzerimize düşeni yapacağız. Bunun bir an önce aşılması lazım. Biz Türkiye'de Almanca eğitim veren üniversite açıyoruz. Almanca eğitim veren lise zaten var idi. Almanya'dan da dil eğitimi konusunda gerekli çabalırı göstermesini bekliyoruz" dedi.