BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.508,91
HABER /  GÜNCEL

Merkel: Türkiye ile işbirliği doğru yol

Türkiye’ye basın özgürlüğü ve insan hakları eleştirisi getirenlere katılmadığını belirten Merkel, Türkiye ile işbirliğinin doğru yol olduğunu söyledi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasında sığınmacı krizinin çözümüne yönelik varılan mutabakatı savundu.

SWR Radyosuna konuşan Merkel, insan hakları savunucularının Türkiye ile yakın işbirliğine gidilmesine getirdiği eleştirilere katılmadığını söyledi. Merkel, “Önemli olan illegal göçü nasıl durdurabileceğimiz, insan kaçakçılarını nasıl engelleyebileceğimiz ve insani sorumluluklarımızı yerine getirmemiz” diye konuştu.

Çıkar dengesi arıyoruz

Türkiye’nin ilave olarak 3 milyar euro talep etmesini anlayışla karşıladığını kaydeden Merkel, “Sonuçta bu paralar Suriyeli mültecilere yönelik projelere veriliyor” dedi. 17 Mart’ta yapılacak AB zirvesine kadar ayrıntıların netleşeceğine dikkati çeken Angela Merkel, görüşmelerde Türkiye’nin avantajlı konumda olduğu görüşüne katılmadığını,” Hayır. Biz burada bir çıkar dengesi arıyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Fikir ve basın özgürlüğü ayrıntılı olarak ele alındı

Türkiye’nin önerilerine insan hakları savunucularının eleştirilerini kabul etmediğini belirten Merkel, sadece Ocak ayı içerisinde Ege’nin sularında 320 sığınmacının hayatını kaybettiğini hatırlattı. Merkel, “İnsan tacirlerini dolaylı yoldan desteklemektense, böyle bir çözümün daha savunulur olduğunu düşünüyorum” dedi. Merkel, zirvede basın ve fikir özgürlüğü konularının ise ayrıntılı olarak ele alındığını söyledi.

İşbirliği daha da geliştirilebilir

Türkiye ile işbirliğini savunan Merkel, önümüzdeki günlerde bu işbirliğinin Suriyeli sığınmacıların dışındaki sığınmacılar için de genişletilebileceğini gündeme getirdi. Merkel, “Iraklılar konusunda da kontenjan konusunun olup olamayacağını önümüzdeki günlerde değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizindeki tutumu nedeniyle Avusturya’yı eleştiren Merkel, tek taraflı kararlar alınmasına üzüldüğünü söyledi.