BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,93
ALTIN 2.446,21
HABER /  DÜNYA

Merkel elinde güvercinle geldi

Erdoğan'ı 'Türk okulları' konusundaki tavrıyla kızdıran Merkel bugün Ankara'ya geldi. Elinde ise bir güvercin biblosu vardı.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık 4 yıllık bir aradan sonra Ankara'ya geldi. Ziyaret öncesi "imtiyazlı ortaklık" ve "Türk okulları" konusunda dile getirdiği görüşleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan büyük tepki gören Merkel'e, Türk Hükümeti'nin bu konulara ilişkin rahatsızlığın iletilmesi bekleniyor.

Göç ve Uyum'dan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in eşlik ettiği Merkel, saat 12.30'da Esenboğa Havaalanı'na indi. Yağmurlu havada uçaktan inen Merkel'in kendi şemsiyesini taşıdığı dikkat çekti.

Merkel'i, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ankara Valisi Kemal Önal ve Alman Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz karşıladı. Angela Merkel'e eşlik eden heyette, tüm partilerden milletvekillerinin yanı sıra, büyük Alman şirketin yöneticileri ve çok sayıda medya mensubu da bulunuyor.

Ankara'da bugün yapacağı temaslarında Merkel'in, Türkiye'nin AB sürecinden çok, Türk işçilerinin entegrasyonu, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, İran nükleer programı, Afganistan, Türk-Alman Üniversitesi gibi konulara ağırlık vereceği belirtiliyor. Merkel, muhataplarından Ek Protokol uygulanarak limanların Rumlara açılması, Ermenistan ile imzalanan protokollerin onaylanmasını isteyeceği ifade ediliyor. Türk tarafının ise, Merkel'in "imtiyazlı ortaklık" ve Türk okullarına ilişkin görüşlerinden duyulan rahatsızlığın iletmesi bekleniyor.

YOĞUN PROGRAM

Başbakan Merkel, ilk olarak Anıt Kabir'i ziyaret edecek. Merkel daha sonra Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek. Merkel, akşam saatlerinde Erdoğan tarafından verilecek yemeğe katıldıktan sonra İstanbul'a geçecek. Yarın İstanbul'da Ayasofya ve Sultanahmet Camii'ni gezecek Angela Merkel, Alman Lisesi'ni ziyaret edecek ve Alman Konsolosluğu'nda Türk ve Alman sanatçılarınca düzenlenecek konsere katılacak. Konserde Türk ve Alman bestecilerinin eserleri seslendirilecek. Bu arada, İstanbul'daki Alman toplumunun dini temsilcileriyle buluşacak Merkel, Başbakan Erdoğan ile birlikte Çırağan Oteli'nde gerçekleştirilecek Türk-Alman İş Forumu'na da katıldıktan sonra akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak