BIST 10.479
DOLAR 32,25
EURO 34,88
ALTIN 2.424,11
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurlar tarih yazacak!

İstanbul'da toplanan Memur-Sen Konfederasyonu İl Temsilcileri, gündemdeki konuları tartıştı.

Abone ol

İstanbul'da toplanan Memur-Sen Konfederasyonu İl Temsilcileri, Ağustos ayında başlayacak toplu görüşmelerde gündeme getirilecek konuları tartıştı. Üsküdar Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, konfederasyonun büyüme hızında yakaladığı başarıyı toplu görüşmelere de yansıtacağını kaydederek, ''Memur-Sen 2006 yılı toplu görüşmelerinde tarih yazacaktır'' dedi.

2006 yılı toplu görüşmelerinde her şeyden önce 2005 yılında hükümet ile 3 konfederasyon arasında imzalanarak taahhüt altına alınan maddelerin hayata geçirilmesini istediklerini vurgulayan Aksu, ''Bunlar içerisinde ilk önce kamu çalışanlarına söz verildiği gibi toplu sözleşme ve grev hakkının bir an önce verilmesini bekliyoruz. Memurlara siyaset yapma hakkı, grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı gibi konularda Anayasa'nın ilgili maddeleri üzerinde değişiklik yapılmasını talep ediyoruz'' diye konuştu.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nu ''yamalı bohça'' olarak tanımlayan Aksu, yasanın sendikal anlamda eksik ve haksız uygulamalar içerdiğini savundu. Sosyal güvenlik kurumlarının yanlış siyasi müdahaleler ve olumsuz ekonomik gelişmelerin etkisiyle içinden çıkılamaz bir duruma geldiğini savunan Aksu, 5489 sayılı Genel Sağlık Sigortası Yasası'ndaki eksiklerin sivil toplum örgütlerinin görüşü alınarak bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Memur-Sen olarak kamu personel reformunun yapılmasını istediklerini hatırlatan Aksu, ''Ancak memurun iş güvencesini ortadan kaldıran, performans kriterleri belli olmayan, kamu görevlisini güvencesiz bırakan, sendikalardan görüş alınmaksızın hazırlanan bir Kamu Personel Yasa Tasarısı Taslağı'na karşıyız'' diye konuştu. Bu tür tasarıların kamu çalışanını huzursuz ettiğini, verimini düşürdüğünü ifade eden Aksu, ''Taslağın bu haliyle TBMM'de kabul edilmesi kamu personelinin sonunun getirilmesi anlamına gelmektedir'' dedi. Aksu, emeklilik yaşının 65'e çıkarılması ve kıdem tazminatları gibi konularda yapılmak istenen değişikliklerin geri çekilmesini isteyeceklerini de vurguladı.

ÜCRETLER
Ahmet Aksu, kamu çalışanlarının bir kısmının açlık, büyük bir kısmının da yoksulluk sınırının altında maaş aldıklarını kaydederek, şunları söyledi: ''2006 yılının ilk 5 ayında enflasyon kümülatif olarak yüzde 4,53 olarak gerçekleşmiştir. Bu farkın telafisi memura ödenmelidir. En düşük ücret alan memurla, en yüksek ücret alan memurun arasındaki farkın azaltılarak adaletin sağlanması gerekmektedir.'' Kamu İşverenler Kurulu ile memur sendikaları arasında imzalanan mutabakat metninin uygulanmasını takip edecek bir birimin bulunmadığını, bu nedenle de mutabakat metninin gereklerinin birçoğunun yerine getirilmediğini savunan Aksu, yasal değişiklikler yapılarak mutabakat metninin uygulanmasını takip edecek bir birimin kurulmasını istedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi konusuna da değinen Ahmet Aksu, Cumhurbaşkanı tartışmalarında aday isimler arasında bir kadın adayın da yer alması istediklerini belirterek, ''Cumhurbaşkanının toplum bütününü kucaklayan, halkın değer yargılarına ve inançlarına saygılı, halktan bir insan olması gerektiğine inanıyoruz'' diye konuştu. Aksu, Filistin'de yaşananlara dünyanın sessiz kaldığını ve İsrail'in ''katliam yaptığını'' ifade ederek, İsrail'i ''terörist'' olmakla suçladı ve İsrail Başbakanı Olmert'in uluslararası mahkemede ''savaş suçlusu'' olarak yargılanması için girişim başlatılması gerektiğini savundu. Aksu, toplantıda, Memur-Sen İl Temsilcileri'ne İsrail'in ''terörist'' olarak nitelenmesi için oylama yaptırdı. Tüm üyelerin el kaldırarak bunu kabul etmesi üzerine Aksu, ''İsrail bir devlet değildir, İsrail teröristtir diyeceğiz ve bunu böyle açıklayacağız'' dedi. Terörle Mücadele Kanunu'nu eleştiren Aksu, kanunun hak ve özgürlükleri kısıtlamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

VALİDEBAĞ KORUSU

Toplantıya katılan Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır da, konfederasyonda öğretmenlerin de örgütlü olduğunu hatırlatarak, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Üsküdar Belediyesine protokolle devredilen ve tartışmalara neden olan Validebağ Korusu'na değindi. Çakır, 354 dönüm büyüklüğündeki korunun sadece bakım ve onarımının, yani ''hamallığının'' kendilerine bırakıldığını söyleyerek, ''Biz doğru olanı yaptık. İnşallah en yakın zamanda burayı siz öğretmenlerimize ve çevre halkının kullanımına açmış olacağız'' dedi. Korudaki bakım ve onarım işlerinin belediyeye maliyetinin 4-5 trilyon lira olduğunu belirten Çakır, korunun şu anki durumunun ne yerel yönetimi, ne de öğretmenleri temsil etmediğini kaydetti. Çakır, kendilerine karşı çıkan grupları da eleştirerek, ''İdeolojik sendikalar kullanılıyor. Kıyamet koparıyorlar'' diye konuştu.