BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.408,08
HABER /  GÜNCEL

Memur zammı uçtu gitti

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre memur maaşı yapılan zamlardan fazal değer kaybetti.

Abone ol

Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, son 1 yılda memur maaşları dolar ve avro karşısında yüzde 9 ila 20 oranları arasında değer kaybetti.

Araştırmaya göre, memur maaşları 2005 yılı Haziran ayı ile 2006 yılı Haziran ayı arasındaki 1 yılda YTL düzeyinde artış göstermesine rağmen, dolar ve avro karşısında geriledi. Buna göre, müsteşar ve genel müdür maaşı dolar bazında yüzde 17, avro bazında yüzde 20, en yüksek derecedeki profesör maaşı dolar bazında yüzde 16, avro bazında yüzde 19, hizmetli maaşı dolar bazında yüzde 9, avro bazında yüzde 12, 9/1 derecedeki öğretmenin maaşı dolar bazında yüzde 11, avro bazında yüzde 14 oranında azaldı.

Öte yandan, benzin fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle bir otomobil deposunu doldurmanın maliyeti bir yılda yüzde 61 oranında arttı. Benzin fiyatlarındaki artıştan sonra 2005 yılında otomobilinin deposunu 31.7 kez dolduran müsteşar bu yıl 21.3 kez, 28.7 kez dolduran genel müdür 19.3 kez, 7.1 kez dolduran en düşük derecede çalışan öğretmen 5.3 kez, 5.5 kez dolduran en düşük derecede çalışan hizmetli de 4.3 kez doldurabildi.

''MEMUR KANDIRILIYOR''
Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk, konuya ilişkin değerlendirmesinde, piyasalarda son yaşanan dalgalanmaların en çok memurları vurduğunu savundu. Dolar ve avronun tavan yapması ve enflasyonun iki haneli rakamlara ulaşmasıyla memur maaşlarının büyük oranda değer kaybettiğini ifade eden Koncuk, şunları kaydetti: ''Memur maaşlarına yapılan komik zam miktarı da kuş misali uçtu gitti. Benzine son bir yılda 18 kez zam yapılması ve benzin fiyatlarının önlenemez yükselişi memurların kesesine dokundu. Türkiye'de ekonomik sıkıntılar ne yazık ki had safhaya ulaştı. Memur ucube zam oranlarıyla oyalanmakta, yerine getirilmeyen sözlerle kandırılmaktadır.''