BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mardinde incelenen intihar

Mardin'de intihar eden bir kadının ailesi savcılığa başvurup incelenmesini istedi.

Abone ol

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bir süre önce intihar eden 7 çocuk annesi Zarife A'nın baskılara dayanamayarak yaşamına son verdiği ileri sürüldü.

Bölgede ilk kez bir kadın intiharı ile ilgili şikayet olduğu bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Abdülkadir mahallesinde yaşayan 7 çocuk annesi Zarife Akpınar'ın (35) bir süre önce intihar ederek yaşamına son vermesi üzerine ağabeyi Salih Turgut, Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak eniştesi Ş.A. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin intihar sonucu değil eşi tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Kardeşinin, eşi tarafından sürekli şiddete maruz kaldığını ve şiddet gördüğüne dair akrabalarının, komşularının ve çocuklarının da tanık olduğunu savunan Turgut, şöyle konuştu: ''Ben İstanbul'da yaşıyorum. Nusaybin'de yaşayan kız kardeşlerim, Zarife'nin evinde çamaşır suyu ve tuz ruhu içerek intihar ettiğini haber verdiler. Ve cenazeyi de onlara da göstermeden hemen defnetmek istediklerini bildirdiler. Bunun üzerine ben ablamın eşinin yakınlarına ulaşarak cenazeyi bizi beklemeden defnetmeleri halinde haklarında suç duyurusunda bulunacağımı söyledim, ancak öyle cenazeye yetiştim. Kardeşimin intihar ettiğine kesinlikle inanmıyorum. Çünkü kardeşim sürekli eşinin şiddetine maruz kalıyordu. Buna çocukları da şahittir. Kardeşimin kendi isteğiyle değil eşi tarafından zorla çamaşır suyu içirildiğinden şüpheleniyorum.''

Kardeşinin eşinden gördüğü şiddet nedeniyle raporları da bulunduğunu, bu olayın aydınlığa kavuşması için Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına eniştesi Ş.A. hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Turgut şöyle dedi: ''Bizim yöremizde aşiret sistemi nedeniyle kadınlar gördükleri zulüm karşısında susuyor. Birçok kez kardeşim gördüğü şiddet yüzünden hastanelik oldu. Emniyete başvurmaması için hep araya birileri girdi. Kardeşim çocukları için boşanmak istemiyordu. Şimdi çocukları da bizimle görüştürmüyorlar. Kardeşimin öldürüldüğünden şüphe ediyorum. Büyüklerime sesleniyorum; bölgede intihar eden kadınları araştırsınlar. Çünkü aşiretler hüküm sürdüğü için her şey gizi kapaklı kalıyor. Bu yüzden bu davaların üzerine dikkatli gitsinler. Olayın aydınlığa kavuşması için Diyarbakır Barosuna da başvurdum.''

BÖLGEDE BİR İLK
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Meral Danış Beştaş ise bölgede kadın intiharlarının dikkat çekici boyutta olduğunu belirterek bugüne kadar hiçbir ailenin, intihar vakasının aydınlatılmasıyla ilgili talebi olmadığını söyledi. İlk kez kızları intihar etmiş bir ailenin cinayetten şüphelenerek kendilerine başvurduğunu ifade eden Beştaş şunları söyledi: ''Biz bunun cinayet mi intihar mı olduğu konusunda geniş bir soruşturma yapılmasını sağlamaya çalışacağız, gerekli yasal girişimlerde bulunacağız. Bu konudaki şüphelerin netleşmesi önemli. Belki bu olay nedeniyle kadın intiharları vakalarında aileler cesaret alırlar ve olayın soruşturulmasını talep ederler. Bu nedenle önemli bir vaka.

Aldığımız ilk bilgiye göre, otopsi raporunda kadının gıda boğulması sonucu öldüğü tespit edilmiştir. Biz bu raporun yeterli olmadığı görüşündeyiz. Yine aldığımız bilgilere göre dosya İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmiş. Yasal sınırlar içinde varsa sorumluların yargılanması için müdahil olacağız. Kadın intiharları açığa çıkmıyor. Bu nedenle bir ilk olan bu olay diğer intiharlara da ışık tutabilir. '' Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, şikayet dilekçesinin işleme konulduğunu ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdiler.