BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.410,24
HABER /  GÜNCEL

Hızlı tren sudan ucuz

TCDD Genel Müdürü Karaman, Konya-Ankara hızlı treninin, çok ucuz olacağını söyledi.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, hızlı tren ücretinin sürekli kullanıcılar için çok cazip olacağını, ayrıca hızlı trenin sanılanın aksine otobüs şirketlerinin işlerinde artış sağlayacağını söyledi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul-Ankara ve Ankara-Konya güzergahlarında 2007 yılında eksikleri tamamlanıp 2008 yılında seferlere başlaması planlanan hızlı trenin, kısa süre içinde Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir güzergahlarında bulunan kentlere de yayılacağını belirtti. Hızlı tren konusunda bazı önyargıların bulunduğunu, bunların başında ise hızlı tren ücretlerinin yüksek olacağı düşüncesinin geldiğini anlatan Karaman, ''genelde hızlı trenle tek sefer yolculuk yapanlar için bilet ücreti pahalı gibi görünüyor, ancak öğrenciler başta olmak üzere sürekli seyahat eden kişiler, aynı ücret tarifesinden yolculuk yapmayacak'' dedi.

Hızlı tren ücretinin sürekli kullanıcılar için çok cazip olacağını vurgulayan Karaman, şunları kaydetti: ''Hızlı treni ne kadar çok kullanırsanız o kadar az bilet ücreti ödeyeceksiniz. Örneğin, Konya-Ankara arası tek bilet ücretinin 40 YTL olduğunu varsayarsak yüzde 50 öğrenci indirimi ile 20 YTL'ye, yüzde 50 de sürekli yolculuk yapanlara tanınan indirimle 10 YTL'ye, yüzde 25 de önceden bilet alan yolcu indirimiyle 7,5-10 YTL arasında bir fiyata gerilemektedir. Bu fiyat da gidiş-dönüş fiyatıdır. Böyle olunca, aileleri hızlı tren güzergahında bir ilde olan öğrenciler, yurtta kalmak yerine okullarının bulunduğu şehre günlük gidip gelebilecek. Öğrencilerimizin ödeyeceği hızlı tren ücreti, yurtlara ödedikleri rakamlar seviyesinde olacak.''

MİLLETVEKİLLERİNE DE YARAYACAK
Karaman, aynı zamanda milletvekillerinin de Ankara'da oturmak zorunda kalmayacağını, sabah Ankara'ya gidip akşam da yaklaşık bir saat süren yolculuğun ardından kendi şehirlerindeki evlerine dönebileceğini, böylece milletvekillerinin Ankara'da ev tutmasına gerek kalmayacağını söyledi. Kamuoyunda hızlı trenle ilgili, genel olarak yanlış bilinen bir diğer konunun da 'hızlı trenin otobüs firmalarının işlerini sekteye uğratacağı' olduğunu ifade eden Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ülkemiz, şehirlerarası yolculukta çok gerilerde... Bizde kişi başı yılda 20 yolculuk yapılırken, bu rakam Avrupa'da 200'ü buluyor. Hızlı trenle insanımız daha sık seyahat edecek. Yani hızlı tren geliştikçe yolculuklar aratacak, otobüsün de yolcusu artacak. Çünkü, her yere hızlı tren gidemeyeceği için, hızlı tren için çevre illerden gelecek kişiler otobüsleri kullanacak. Bu nedenle hızlı tren, sanılanın aksine otobüs şirketlerinin işini artıracak.'' Karaman, tren yoluyla ulaşımın gelişmesinin kamyonculuğa da zarar vermeyeceğini, Avrupa'da olduğu gibi isteyen kamyon sahiplerinin kamyonunu yük trenlerine yükleyerek seyahat edebileceğini, bu nedenle ''tren yolu mu kara yolu mu?'' tartışmasının geride kalması gerektiğini sözlerine ekledi.