BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.401,33
HABER /  SAĞLIK

Meme kanserinde erken teşhis önemli!

Uzmanlar, meme kanseri tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

Abone ol

Türkiye’de ortalama sekiz kadından birinde görülen meme kanserinde, kendi kendine muayene ve erken teşhisin önem taşıdığı belirtildi.

Gözde Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Uzm.Dr. Yasin Karaduman, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen hastalıkların başında geldiğini kaydederek, hastalığın tedavisinde kendi kendine muayenenin önemli olduğunu söyledi.

Karaduman, hastanın kendi kendini muayene esnasında memesindeki kitleyi rahatlıkla tespit ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Meme hastalıkları, polikliniğimize en çok başvuran hastalıklardan birini oluşturuyor. Öyle ki günümüzde her 8 kadından 1’i meme kanseri olabilmektedir. Meme kanseri teşhisi son derece kolay fakat bu teşhis içerisinde hastanın kendi kendini muayene etmesi teşhis anında büyük kolaylık sağlamaktadır. Hasta kendi kendini muayene sırasında memesinde bir kitle bulduğu zaman bize geldiğinde hastalıkta çok geç kalmamış ve erkenden yakalamış oluyoruz. Bu tedavi bakımından bize kolaylık sağlıyor.”

Meme kanserinin nedenlerine de değinen Karaduman, şunları söyledi: “Meme kanseri riski çok yüksek olan bazı ihtimaller var. Söz gelimi kadının ilk adedini 12 yaşından önce görmüş olması, son adedinin 50 yaşından sonra görmüş olması, ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olması, çocuk doğurmaması ve doğurmuş olduğu çocuğu az emzirmesi riski artıran faktörlerdir.”

Karaduman, meme kanserinde erken teşhisin önemli olduğunu kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: “Hastalığı erken teşhis ettiğimizde hastanın memesini almadan meme kanseri tedavisi yapılabilmektedir. Meme kanserini, memedeki kitleyi almadan sadece hastalıklı kitleyi ve etrafındaki temiz yağ dokusuyla birlikte alıp tedavi edebiliyoruz.”