BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.397,17
HABER /  DÜNYA

Bakan Çağlayan, Gezi olaylarını değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Taksim Gezi Parkı olaylarına değinerek, “Bu gündem Türkiye’nin kalkınması ve büyümesine karşı olanların terti...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Taksim Gezi Parkı olaylarına değinerek, “Bu gündem Türkiye’nin kalkınması ve büyümesine karşı olanların tertibidir” dedi.
17. Akdeniz Oyunları’nın kapanış törenine katılmak üzere Mersin’e gelen Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Çağlayan, AK Parti Mersin İl Başkanlığı Haziran Ayı Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıya, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Mersin Milletvekilleri Nebi Bozkurt ve Ahmet Tevfik Uzun da katıldı.
İl Başkanı Mekin Merter Salt’ın açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Bakan Çağlayan, salonun yeterince dolmamasına tepki gösterdi. Salona bakınca AK Parti’nin Mersin’deki birinciliğini yansıtmayan bir tablo görmekten son derece üzgün olduğunu ifade eden Çağlayan, “Bize koltukları boş salon yakışmaz. AK Parti’ye, Recep Tayyip Erdoğan’a dolu dolu, tıklım tıklım salonlar yakışır. Türkiye’nin, partimizin, genel başkanımızın üzerinde oyunların oynandığı bir günde bu salonları tıka basa doldurmak AK Parti’ye yakışır. Bugünlerde daha fazla birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuzu 7 cihana göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.
Milletin destekleriyle şu an cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümete nasip olmamış başarılı bir yönetim olduğunu vurgulayan Çağlayan, yaptıklarının ve yapacaklarının birilerini rahatsız ettiğini dile getirerek, “Birilerinin nasırlarına, ayaklarına bastık. Ama şunu bilsinler ki bu ülkenin büyümesine, gelişmesine, kalkınmasına, birlik ve beraberliği karşı olanların sonuna kadar ayaklarına ve nasırlarına basmaya devam edeceğiz” dedi.
Konuşmasında Taksim Gezi Parkı eylemlerine değinen Çağlayan, bu olayların birdenbire çıkmadığına dikkat çekti. Bugün Türkiye’nin dünyadaki ekonomik krize meydan okuyan bir ülke haline geldiğinin altını çizen Çağlayan, Türkiye’de özellikle Mayıs ayında çok önemli gelişmelere imza atıldığına işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: “3-5 ağaç bahanesi yaparak bu çıkan olayların partimize, genel başkanımıza, Başbakanımıza yönelik yapılan tehditlerin, ahlaksızlıkların arkasında ne yatıyor, iyi tespit etmemiz gerekiyor. Bu gündem Türkiye’nin kalkınması ve büyümesine karşı olanların tertibidir.”
Mayıs ayında yapılanları anımsatan Çağlayan, tarihte ilk defa Türkiye’nin, 60 yıldır ilişkide olduğu IMF ile borç-alacak ilişkisini bitirip, borç verecek bir ülke haline geldiğini kaydetti. Bundan 11 yıl önce Amerika’ya gittiklerinde Amerikan polisinin, işadamlarının bavullarını eroin suçlusu gibi tek tek aradığını anımsatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Başbakanımızın liderliğinde Mayıs ayında Amerika’ya yaptığımız seyahatte bizimle beraber 200’e yakın işadamının ne girerken ne çıkarken Amerika polisleri pasaportlarına dahi bakmadı, elimizi kolumuzu sallayarak gittik, geldik. İşte AK Parti’nin farkı, başarısı bu”

FAİZ LOBİSİ YILLARCA BU ÜLKENİN VAMPİR GİBİ KANINI EMDİ
Türkiye’nin, dünyada büyük bir ekonomik depresyon yaşanırken Mayıs ayında bir günde 69 milyar dolarlık ihale yaptığını belirten Çağlayan, dünyanın bu ihalelerin başarısını konuştuğunu söyledi.
Türkiye’de 11 yıl önce devletin yüzde 69 faizle borçlandığına işaret eden Çağlayan, şöyle konuştu: “Faiz lobisi, bu devletin kanını emenler yıllık 7 bin 500 faiz ödettiler bu ülkeye. Bundan 11 yıl önce devlet topladığı her 100 liralık verginin 86 lirasını borcun faizine öderdi. Bugün AK Parti döneminde devlet topladığı 100 liralık verginin en fazla 14 lirasını faize veriyor. Tarihimizde ilk defa faizlerimiz yıllık yüzde 4,63’e düştü. İddia ederek söylüyorum, bu son olaylar olmasaydı faiz yüzde 2,5’e kadar gidecekti. Yani Türkiye, topladığı her 100 liralık verginin sadece 8-9 lirasını faize verecek, 90 lirasını milletinin eğitimine, sağlığına, ulaşımına, yoluna harcayacak demekti. Ama bu, faiz lobisine battı, faiz lobisini rahatsız etti. Çünkü faiz lobisi yıllarca Türkiye’nin kanını emmeye, vampir gibi gelirlerini sömürmeye alışmıştır. Bunlar borçlu bir Türkiye’ye alışmışlar. Bunlar, borçlanmadığı için dışarıdan emir almayan bir Türkiye’ye alışık değillerdir. Bunlar, bunları rahatsız etti ve bugün faiz lobisi istiyor ki, geçmişte olduğu gibi bugün de milletin kanını emmeye devam etsin. Bugün Türkiye’yi daha fazla borçlu hale getirsin. Çatlasalar da patlasalar da Türkiye elde etmiş olduğu bu başarıdan bir adım daha geriye gitmeyecektir. Bu çıkan olaylarla çıkartılmak istenen olaylarla evvel Allah öyle bir ekonomik sistem oturtturduk ki, bunlar vız gelir, tırıs gider Türkiye ekonomisine.”

UYANIK VE AKILLI OLALIM
Türkiye üzerinde oynanan oyunun görülmesini isteyen Bakan Çağlayan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine kilitlenmiş, artık ekonomik anlamda son derece başarılı bir noktaya geleceği bir ortamda bu olayların çıkmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Uyanık ve akıllı olunmasını isteyen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: “Mesele 3-5 tane ağaçsa şükürler olsun 10 yıllık iktidarında bu ülkede kimsenin yapmadığını yapmış 2 milyar 800 milyon ağaç dikmiş olan bir hükümet olarak karşınızda duruyoruz. Hiç kimse bize çevrecilik dersi vermesin. Biz bunların gereklerini yerine getiren bir iktidarız. Ama yapılmak istenen şey, bilhassa masumane başlayan ancak arkasından terör örgütlerinin, illegal örgütlerin, bölücülerin cirit atmaya başlamış olduğu bir ortama dönüştü. Devleti zayıflatmak istediler. Hükümeti güçsüz göstermek istediler. Yetmedi, ahlaksızca bir şekilde Başbakanımıza küfür ve hakaret bile yaptılar bunlar. Şimdi böyle bir ortamda Türkiye, Türkiye’nin bölünmesini, parçalanmasını isteyenlerin oyununa alet olmadı. Milletimiz bunları birbirinden en iyi şekilde ayırt etmesini bildi”
Çözüm sürecine de değinen Çağlayan, çözüm sürecinin de birilerine battığını aktararak şunları kaydetti: “Çünkü Türkiye’de zaten var olan kardeşlik ortamı pekişti. Birlik ve beraberliğimizi bozmak istediler. Aradan geçen 6 ayda şehit haberleri gelmedi. Çözüm sürecine girince Doğu ve Güneydoğu’ya yatırımlar arka arkaya gitmeye başladı. Çözüm süreci ve yeni teşvik sistemiyle bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yapılacak yatırımlar 4 kat arttı. Bölgenin ekonomik kaderi değişmeye başladı. Çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasıyla Türkiye uçacak.”
(İHA)