BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,67
ALTIN 2.408,69
HABER /  GÜNCEL

Medyada patron kim?

Yazılı basında patron kuşkusuz erkekler ama kadınlar interneti ele mi geçiriyor?

Abone ol

Medyada Cinsiyetçiliğe Son Kampanyası için yapılan araştırmaya göre, gazete yöneticilerinin yüzde 85’i erkek... Bu durum yalnızca internet sitelerinde farklılık gösteriyor; haber sitelerini yöneten kadınların sayısı artıyor.

Medya İzleme Grubu’nun (MEDİZ) Medyada Cinsiyetçiliğe Son kampanyası için yaptığı araştırmaya göre, incelenen 10 ulusal gazetenin genel yayın yönetmenlerinin tümü erkek, en çok kadın yönetici internet haber sitelerinde yer alıyor.

Medyada Kadınların Temsil Biçimi Araştırması”nı yürüten Galatasaray Üniversitesi’nden sosyolog Hülya Uğur Tanrıöver ile birlikte araştırmayı hazırlayan Özlem Danacı Yüce, Barış Kara, Ceren Sözeri, Melda Sunar, Ece Vitrinel sonuçları açıkladı.

Araştırmada dikkat çeken sonuçlardan bazıları şöyle:

En az kadın istismarı, görüntü kullanılmadığı için radyo yayınlarında yapılıyor.
Kadınlar medyada daha çok “aksesuar” olarak kullanılıyor.

Araştırma, türbanın en çok tartışıldığı döneme rastlamasına rağmen kadınlar basında “örgüt-eylem” öznesi olarak çok az yer alıyor. Hayrünissa Gül ile ilgili haberlerde olduğu gibi kadınların siyasete “eş durumundan” girdikleri değerlendirmesi yapılıyor.

EN ÇOK KADIN YÖNETİCİ İNTERNETTE

Medya araştırmasında ele alınan 5 internet haber sitesinin genel yayın yönetmeninin 4’ünün kadın olduğu belirtilen araştırmayla ilgili değerlendirme yapan akademisyenler, “İnternet haber sitelerinin künyelerinde kadınların oranının diğer mecralara oranla yüksek olduğu sonucu ortaya çıktı. Ancak yapılan değerlendirmede bunun tek başına kalıplaşmış erkek egemen söyleminin kırılması için yeterli olamamaktadır” dedi.

Galatasaray Üniversitesi’nden altı akademisyenin MEDİZ için yaptığı araştırmanın internet haber siteleriyle ilgili sonuç değerlendirmesi şöyle:

Kadınlar internet ortamında da genel olarak erkeklere nazaran daha az oranda temsil ediliyor.

Kadınlar internette en çok magazin haberlerini de içine alan çoğunlukla kurban konumunda oldukları 3. sayfa haberlerinde kendilerine yer bulabiliyor.

Kadınların doğal-eşit varlık olarak temsil edildiği haberler, uzman oldukları konularla ilgili ya da doğal olarak görünür olmaları gereken haberlerden çok erkeklerle birlikte bir olayın öznesi oldukları haberlerden oluşuyor.

Doğrudan kadınları ilgilendiren haberlerde dahi kadınlar araçsal varlık konumunda temsil ediliyor.

Doğrudan kadınları ilgilendirmeyen haberlerde dahi aksesuar olarak kadın görselleri kullanılıyor.

Kadınlar internet sitelerinde en çok siyaset alanında haber yapıyor. Ancak haberlerin içeriğine bakıldığında, bu haberlerin çoğunun kadınlarla ilgili siyasi haberlerle sınırlı olduğu dikkat çekiyor.

Kadınlar için kadınlar tarafından hazırlanan bir sitede bile, kadınlara özel haberden çok mutlu ilişki önerileri sunuluyor.