BIST 10.753
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.428,63
HABER /  GÜNCEL

Meclisin küresel araştırması 

Küresel ısınma gerçeği, Meclis raporlarına da yansıdı. Komisyon araştırdı ve “Evet ısınacağız” raporu verdi. İşte o rapordan bölümler…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA/ Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Konusunda Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı. Raporda acı gerçek belgelendi: “Ev et Türkiye de çok ısınacak.”

YAĞIŞLAR YÜZDE 20 AZALACAK
Komisyon tarafından hazırlanan raporda ana tespitler şöyle:

- Türkiye’yi içine alan bölgelerde yağışlarda yüzde 20’lik bir azalma olacak. Ege ve Akdeniz kıyıları boyunca yağışlar azalacak ve Karadeniz kıyısı boyunca artacak. İç Anadolu bölgesi yağışlarında ise az ya da hiç değişiklik olmayacak.

-Kış yağışları Türkiye’nin bölgedeki su kaynakları bakımından son derece önemli olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümlerini de kapsayacak şekilde ülkenin güney bölümlerinde azalacak.

- Sonbaharda GAP’ı içeren bölgelerde daha doğrusu deniz açığı olan bölgelerin havzalarında yağışlarda bir artış olacak.

- Doğu Karadeniz’de kıyı bölgeleri, önemli ölçüde daha fazla yağış alacak. Yaz yağışlarında büyük değişiklik bulunmamasına karşın, sonbaharda hafif artışlar görülecek.

KAR YOK SU YOK
Su potansiyeli açısından çok önemli olan kar yağışında önemli değişiklikler olacak. Kar derinliğinde yani kar-su eşdeğerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek bölümlerinde ve Karadeniz dağlarının doğusunda kalan bölümde 200 mm’ye ulaşan azalmalar olacak.

Bu da Fırat ve Dicle nehir havzası akışlarında azalma anlamına gelecek. Bu da bölgedeki su kaynaklarının ve dolayısıyla enerji üretimi ve tarımsal üretkenliğe önemli yansımaları olabilecek.