BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.439,48
HABER /  GÜNCEL

Meclis layık olduğunu kanıtlamalı

Cumhurbaşkanı Sezer, 23 Nisan mesajında "Meclis'in devrimlere layık olduğunu" kanıtlamasını istedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yayınladığı bayram mesajında, egemenliğin kişilere değil ulusa ait olduğuna vurgu yaptı.Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, TBMM'nin açılışının 87'nci yılını kutladığını belirtti.

Sezer, "Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi , onun yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır " ifadesini kullandı.

Erdoğan: "Türkiye demokratik, laik bir hukuk devleti"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, milli egemenlik kavramının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratik meşruiyet temelinde kurulduğunun en açık ifadesi olduğunu belirttti ve 23 Nisan ile birlikte milletin, siyasi rejimin asli ve tayin edici aktörü haline geldiğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'daki tanımıyla, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Başbakan,"Bugün 87'nci açılış yıl dönümünü kutlayan Türkiye Büyük Millet Meclisimizle, her zamankinden daha da güçlü olan Cumhuriyetimizle, geleceğe güven içinde bakıyoruz. 23 Nisan Milli Egemenlik Bayramı aynı zamanda dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olarak bütün insanlık için aydınlık bir gelecek çağrısıdır. İnanıyorum ki bütün çocuklarımız bu çağrıdaki ruh ve şuur ile geleceğin müreffeh Türkiyesini inşa edecek, barış içinde bir dünyanın kurulmasında önemli roller üstleneceklerdir" dedi.

Arınç: "23 Nisan 1920 bir dönüm noktası"

TBMM Başkanı Bülent Arınç da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, demokrasinin kalbi ve milli iradenin temsil makamı olan TBMM'nin açılışının 87'nci yıldönümünün gurur ve coşkuyla kutlandığını ifade etti.

Arınç, "Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan 1920, milletimizin ve ülkemizin kaderinin yeniden yazılmaya başlandığı bir tarihtir. Tarihte eşine az rastlanır bu destansı mücadele sonucunda genç Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılmıştır" dedi.

Muhalefet liderlerinin mesajları

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAVATAN Partisi lideri Erkan Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da 23 Nisan için birer mesaj yayınladı. CHP lideri Baykal mesajında, "Her türlü bağnazlıkla mücadele temel ve asli sorumluluklarımız içerisinde yer almaktadır" dedi.

Baykal, 23 Nisan'ın, Cumhuriyetin kuruluşu, laik cumhuriyetin ana ilkelerinin belirlenişi ve çağdaş Türkiye'nin kuruluşunun ilk adımı olduğunu belirtti. Baykal Meclis’in, önce cumhuriyeti, ardından demokrasiyi gerçekleştirdiğini vurguladı.

ANP lideri Erkan Mumcu

ANAVATAN Partisi lideri Erkan Mumcu da mesajında, "Bağımsızlık mücadelesinin en çetin günlerinde TBMM'nin açılmış olmasını, milletin geleceğini inşa etme iradesinin ortaya konulması bakımından takdirle hatırlıyoruz " dedi.

DYP lideri Mehmet Ağar
DYP lideri Mehmet Ağar ise, ilk Meclis’te toplananların ‘milletin vekili değil kendisi’ olduğuna dikkat çekti.