BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Meclis bu hafta çok sıcak

Türban düzenlemesi Meclis'e geliyor. Genel Kurul'u hararetli anlar bekliyor.

Abone ol

Üniversitelerde türbanı serbest bırakan teklif bu hafta TBMM'de görüşülecek. İlk görüşme çarşamba, ikinci görüşme de cumartesi günü yapılacak. 340 sandalyesi bulunan AKP ile 70 sandalyesi bulunan MHP'nin oyları referandum sınırını aşıyor.

Referandum sınırı

AKP ile MHP'nin üzerinde uzlaşma sağladığı teklifin kabul edilmesi için ikinci görüşmede en az 330 "evet" oyu çıkması gerekecek. 330-367 aralığında "evet" oyu çıkması, bu düzenlemenin referanduma gönderilmesi anlamına gelecek. 340 sandalyesi bulunan AKP ile 70 sandalyesi bulunan MHP'nin oyları bu sınırların rahatlıkla aşılacağını gösteriyor.

Teklif neleri içeriyor?

Teklifle, Anayasa'nın "eşitliği" düzenleyen 10. maddesi, "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştiriliyor. Düzenlemeye eklenen, "Her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ifadesiyle, kamu hizmeti olarak üniversitelerde öğrencilerin türban takmasının yolu açılıyor.

Anayasanın eğitim ve öğrenim hakkını içeren 42. maddesi ise, "Kimse kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir" şeklinde düzenleniyor. "Kanunda açıkça yazılı olmayan bir sebep" ifadesiyle, doğrudan bir yasa hükmüne dayanmayan üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması hedefleniyor.
Bu düzenlemeleri, YÖK Yasası'ndaki türban yasağının gerekçesi olarak gösterilen ek 17. maddesine eklenecek, "Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak, başın örtülmesi kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesi tamamlıyor.