BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.446,38
HABER /  GÜNCEL

Meçhul Türk ortalığı karıştırdı!

Merkez, 'Meçhul Türk'ün getirdiği parayı ödemeler bilançosunun neresinde göstereceği üzerine çalışılıyor...

Abone ol

Merkez Bankası (MB) bugünlerde yalnızca 'çıkış stratejisi' üzerine kafa yormuyor, Meçhul Türk'ün Varlık Barışı kapsamında getirdiği 6.4 milyar liranın nasıl muhasebeleştirileceği üzerinde de hassas bir çalışma yürütüyor.

Sabah'ın haberine göre, giren paranın büyüklüğü ödemeler dengesindeki 'dengeleri' altüst edecek boyutta. İşte bu nedenle Merkez, rekor para girişinin ödemeler bilançosunda hangi kalemde gösterilmesi gerektiğine büyük önem veriyor.

Merkez Bankası yetkililerinden elde alınan bilgiye göre, para yurtdışından, bankacılık sistemi kullanılarak getirildiyse 'net hata noksan' kalemi devreye sokulacak. Kaynağı belirsiz para girişlerinin gösterildiği net hata noksan kalemi, krizin başlangıcından bu yana sıkça tartışıldı. Çünkü, krizin başlangıcından bu yana ülkeye 18 milyar dolara ulaştı.
Eğer 'Meçhul Türk' parasını bankacılık sistemine soktuysa şubat ve martta rekor net hata-noksan görülecek. Merkez'in bir diğer sorunu da paranın bundan sonra nasıl kullanılacağı...

Para kullanıldıkça net hata noksandan, diğer bilanço kalemlerine aktarma yapılacak. Örneğin, Meçhul Türk yurtdışındaki borçlarını öderse Türkiye'nin dış borçlarında önemli düşüş görülebilecek. Kısacası paranın kullanım şekli de Merkez Bankası'nın işini önümüzdeki günlerde zorlaştıracak. Bunun yanında ödemeler bilançosu, meçhul paranın izini sürmek isteyenlere ise önemli ipuçları verecek.