BIST 9.916
DOLAR 32,55
EURO 34,79
ALTIN 2.440,94
HABER /  GÜNCEL

Mazotlu araç sahipleri bu habere dikkat!

Artan benzin fiyatlarının ardından vatandaşın tercihi olan motorinin satışı durdurulacak.

Abone ol

Halk arasında mazot olarak da bilinen 'kırsal motorin', Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı yeni düzenlemeyle satıştan kaldırılıyor.

Geçiş dönemi için belirlenen 4 aylık sürenin sonunda sürücüler 15 kuruş fark ödeyecek.

Yılbaşından itibaren satışı yasaklanan kırsal motorine, EPDK tarafından 4 aylık geçiş süreci tanındı. Bu karar, başta çiftçiler olmak üzere kırsal motorin kullanıcılarını kara kara düşündürüyor. Geçen yıl satılan 14 milyon ton motorinin 10 milyonunu kırsal mazot teşkil etti.

EPDK, düzenlemeyle bir taraftan AB uyumunu hedeflerken, diğer yandan da yüksek kükürtlü motorin satışlarını yasaklayarak çevre ve insan sağlığını korumayı hedefliyor. İstasyonlarda 1 litre kırsal motorin 3,22 lira, euro dizel ise 3,37 liradan satılıyor.

Aradaki 15 kuruşluk farkın maliyenin yapacağı yeni bir ÖTV ile eşitleneceği belirtiliyor. 15 Şubat'a kadar akaryakıt ana dağıtım şirketleri depolarındaki kırsal motorini tüketmiş olacak. 1 Nisan itibariyle de bayiler istasyonlardaki tankları temizleyerek, kırsal motorin satışına son verecek. Bu tarihten itibaren istasyonlarda 10 ppm kükürt oranlı euro dizel (düşük kükürtlü) satışı başlayacak.