BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.297,55
HABER /  GÜNCEL

Mayınların altında tarih yatıyor!

Suriye sınırındaki mayınlı bölge insanlığın en eski kültürel merkezlerini de içinde barındıryor. Mayınlar temizlenirse yerin altındaki gizli tarih günışığına çıkacak

Abone ol

Nasıl temizleneği konusu kamuoyunu ayağa kaldıran mayınların altında gizli bir tarih yatıyor... Bu patlamaya hazır topraklar dünyanın en eski yerleşimlerinden sayılan 2 antik kentin kalıntılarını barındırıyor.  

Arkeologlara göre Suriye sınırındaki mayınlar temizlendiğinde Gaziantep ve Kilis sınırlarındaki 2 antik kent ve çok sayıda höyük de gün ışığına çıkacak... Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, mayınlar temizlendiğinde çok önemli bir alanın arkeologlar için çalışma sahası olacağını söyledi. 
Rifat Ergeç, Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin insanlığın kültürel anlamda ilk kez ortaya çıktığı ''Bereketli Hilal'' içinde yer aldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu bölge aynı zamanda Anadolu platosunun sona erip Suriye düzlüklerinin başladığı doğu-batı hattı üzerinde uzanan coğrafî bir sınırdır. İnsanlığın en eski kültür merkezleri bu hattın üzerinde ya da hemen yakınındadır. Bugünkü Türkiye-Suriye ülke sınırı, aşağı yukarı bahsedilen bu hat üzerindedir.
Sınırın hem Türkiye hem de Suriye tarafında sayısı tam olarak tespit edilememiş arkeolojik yerleşim yerleri olan höyükler ile başta Kargamış ve Cyrrhus gibi antik şehirler yer almaktadır. Bunların hepsi de birer uygarlık merkezi olan Anadolu ile Suriye ve Mezopotamya arasındaki kültürel geçiş güzergahını oluşturmaktadır.''

ROMA DÖNEMİNE AİT KENTLER

Cyrrhus Antik Kenti'nin Roma dönemi yerleşmesi olduğunu ifade eden Rifat Ergeç, "Mayın tarlasının ortasında kalan Cyrrhus Antik Kenti'ni son 20-25 yıldan beri görmek mümkün olmamıştır. Gaziantep-Kilis sınır kesiminde bu 2 antik kentin yanı sıra birçok höyük de mayınlı saha içinde kaldığı için araştırılamamaktadır'' dedi. Rifat Ergeç, temizleme çalışmasının mayınlar patlatılarak yapılması halinde antik kentler ve höyüklerdeki eserlerin tahrip olacağının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

İŞTE FOTOĞRAFLARLA MAYINLARIN ALTINDA YATAN TARİH.. ANTİK KENTLER, KİLİSELER VE CAMİLER... TIKLAYIN...

[PAGE]

  

Mayınlar temizlenir, tarihi kentler günışığına çıkarılırsa bölgedeki antik kilise ve camiler İnanç ve Hoşgörü Parkı'na dahil edilecek.

[PAGE]

  

Tarihi Zeylen Abidin Camiisi de mayınlı bölgede...

[PAGE]

  

[PAGE]

  

[PAGE]

  

Nusaybin sınır kapısının hemen yanında yer alan Mor Yakup Kilisesi günyüzüne çıkarılmayı bekliyor...