BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Marsta robotlar her an ölebilir

Mars'ta 90 günlük görev süresini aşan robotlardan Opportunity için sayılı günler kaldı

Abone ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Mars'a Ocak 2004'te gönderdiği, ancak 90 günlük görev süresini 10 kat aşan robotlardan Opportunity için Victoria Krateri, son görev noktası olabilir.

NASA'da görevli bilim adamları, Opportunity'nin 21 aylık yolculuktan sonra derinliği 60 metre, çapı 800 metre olan Victoria Kraterinden gönderdiği yüksek çözünürlüklü fotoğrafları incelemekte olduklarını belirtirken, bu dev kraterin robotun "son nefesini verebileceği" yer olabileceğini düşünüyor. Mars misyonunun başlıca bilimsel katılımcısı Cornell Üniversitesinden Steven Squyres, Kızıl Gezegen'in uzak bir noktasındaki Gusev Kraterinde çalışmalarını sürdüren diğer robot Spirit gibi, Opportunity'nin de son günlerini Victoria Kraterinde geçirebileceğini belirtti. Squeyres, "Tasarım ömürlerin çoktan aşan bu robotlar her an ölebilir" dedi.

NASA'nın Mars'ta yaşam belirtisi arayan ikiz robotlarından Opportunity, yaklaşık 21 haftalık yolculuğunun ardından, şimdiye kadarki en büyük hedefi olan Victoria Kraterine geçen hafta ulaşmıştı. NASA'da görevli bilim adamları, bunu Mars'ın keşif çalışmalarında bir mihenk taşı olarak gördüklerini ve özellikle Kızıl Gezegen'in geçmişine ilişkin sorulara açıklık getirmesini beklediklerini söylemişlerdi.

Daha önce iki krater daha inceleyen ve şimdiye dek 9,2 kilometreden fazla yol kat eden Opportunity ile Kızıl Gezegen'in başka bir noktasında araştırmalarını sürdüren ikizi Spirit, 90 günlük görev sürelerini çoktan aşarak 900 günü aşkın süredir Mars'ı incelemeye devam ediyor. NASA'nın ayrıca Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey uzay araçları da Kızıl Gezegen'i yörüngeden gözlemliyor.