BIST 9.716
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.436,41
HABER /  POLİTİKA

Büyükelçi Wilsondan komutanlara

İrtica uyarıları ve komutanların açıklamalarına en ilginç tepki ABD Büyükelçisi'nden geldi.

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı ile görüşmesinin ardından, Washington'daki Türk gazetecilere, Türkiye'deki irtica tartışmaları ve Genelkurmay Başkanı'nın açıklamaları için "Türkiye'de böyle kuru gürültü (kakofoni) oluyor. Herkes ne kadar çok laf ediyor" dedi. Başbakan'ın Washington'dan ayrılmasından bir gün sonra, Türkiye'ye hareket etmeden önce Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen Wilson'a, bir gazeteci "Türkiye'de radikal İslam tehditi görüyor musunuz? Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamarıyla ilgili yorumunuz nedir?" sorusunu yöneltti. Ufukta irtica görmediğini belirten Wilson, "Önemli olan demokratik seçimle iktidara gelmiş olanlardır. Biz hesaplarımızı sivil idareyle götürüyoruz" diye konuştu. Wilson şöyle devam etti:

İRTİCA TEHDİDİ GÖRMÜYORUM
"Türkiye'de böyle kuru gürültü oluyor. Şaşırıyorum. Herkes ne kadar çok laf ediyor. Yine de Türkiye'nin bu sorunların, bu tartışmaların üstesinden gelme yeteneğine hayranız. Demokrasi, laiklik, güvenlik ve istikrarın az görülür olduğu bir coğrafyada, Türkiye güçlü, istikrarlı, laik ve güvenli bir demokrasisi olan bir ülke olarak yer almaktadır. Türk siyasi çevrelerinde ve toplumunda hep, radikal İslam tehdidine dair gürültülü konuşmalar yapılır. Ancak ben ufukta Türkiye'nin laik, demokratik, istikrarlı ve güvenli yapısını tehdit edecek bir tehdit görmüyorum."

YAŞAR PAŞA ABD DOSTU
Büyükelçi Wilson, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın ABD'yi ziyaret edeceği söylentileri için de, Bnüyükanıt'ın "ABD dostu" olduğunu belirterek bu tür bir ziyaretin iki ülke arasında "normal olduğunu" söyledi. Wilson, "Türkiye'de görülen ve duyulan siyasi gürültü ve ordu yetkilileri dahil siyasi aktörlerin aktiviteleri ile Türk kurumlarının karmaşık meselelerle başa çıkmadaki direnme gücünden etkilenmeye devam ediyorum" diye konuştu.