BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  POLİTİKA

Marmaray'a Gül'ün katılmasının sırrı

Açılışı Cumhuriyet Bayramı'na denk getirilen Marmaray'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımının özel bir anlamı var.

Abone ol

Cumhuriyet'in 90. yıl kutlamasına, klasik resmi törenlerin ulusal boyutunun yanısıra dünya ölçeğinde de anlam taşıyan ve Londra ile Pekin'i, yani tarihi İpek Yolu'nu "demiryolu ile" birbirine bağlayan önemli bir projenin açılış töreni de ayrı bir anlam katacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim'deki yoğun programına rağmen Marmaray'ın açılış törenine, bu projenin Türk devlet kültürü tarihindeki simgesel önemi nedeniyle katılacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI FORSU DALGALANACAK

Gül'ün, aynı zamanda gelecekteki siyasi kimliğine yönelik olarak bu törene katılması ile ilgili yorumlar yapılabilir. Ama ana faktörü anlamak için devletin simgelerine bakmak gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı forsu resmi olarak; "Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldız, tarihteki 16 büyük Türk imparatorluğunu, ortadaki güneş ise Türkiye Cumhuriyeti'ni simgeler. Cumhurbaşkanlığı forsu, belirtilen ölçülere uygun olarak yapılır. Forsun sol üst köşesinde yer alan güneş ve yıldızlar sarı renktedir. Cumhurbaşkanının ikametgâhında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece gündüz çekili kalır, makam odasında çalışma masasının sol gerisine konur, içinde bulunduğu arabanın sol önünde, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı direğe çekilir" diye tanımlanıyor.

CUMHURİYET TARİHİNE NOT DÜŞÜLECEK

Gül'ün katılımı nedeniyle Marmaray tören alanına Cumhurbaşkanlığı Forsu çekilecek. Böylece tarihe, bunun yaşama geçen bir hükümet projesinin ötesinde bir devlet projesi, Cumhuriyet tarihine not düşülen bir proje olduğunun mührü sembolik düzeyde vurulacak.