BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Mangal yakmak zor zenaat

Kimi fön tutarak, kimi gaz döküp ateşleyerek, kimi yelleyerek yakar mangalı.

Abone ol

Mangal Kömürü

Yakıcılar
Çanakkale-Ayvacık Söğütlü Köyü Assos Behramkale yolu üzerindeki odun kubbelerin için için tüten dumanları uzaktan Afrika köyünü andırsada, bu mangal keyfi için kullanılan kömürün imalat yeridir. Meşe, Palamut ağaçları kesilerek elde edilen odunlar ortası boşluk kalacak şekilde kubbe biçiminde diziliyor. Kuru odunlar 5-6 ton olunca üstü çam ağacı yaprağı ile kaplanıyor (Bu işleme "Purcuk" deniliyor). Bu defa üzerine toprak atılıyor, hafifçe ıslatılan kubbe özel olarak açılan hava deliklerinden sokulan ucuna gazlanmış çuval bağlanan çubuklarla yakılıyor. Üzeri toprak örtülü kubbe hava alamayınca için için buhar halinde yanıyor. 20 gün yanan ve kendiliğinden sönen, olgunlaşınca da çıkarılan odun kömürleri çuvallara dizilerek satışa sunuluyor.
Izgara, mangal ve Nargile ve hertürlü piknikte kullanılan mangal kömürü yapımında çalışan yakıcılar, "Bu dumana, bu kokuya alışan bir daha kolay kolay bu işi bırakamaz" diyorlar!..

Mangal yakmanın incelikleri

Kimi fön tutarak, kimi gaz döküp ateşleyerek, kimi yelleyerek yakar mangalı. Ama genelde kömür kor haline geldikten sonraki süreyi uzatmak sorun olur. Oysa ortaklar kavşağında çöp kebabı yapanlar mangal kömürünü yaklaşık 18 saat boyunca yanar durumda tutarlar. Eğer bu işin hünerini bilemezseniz 2 pirzola pişene dek kömür yanar gider. Ateşi uzun süre korumak için önce mangalın dibine 2 parmak kül konur. Üzerine kırılmış odun kömürü iyice ezilerek mıcır gibi 4 parmak kalınlığında döşenir. En üstede yakacağınız kömürü yerleştirdinizmi bu şekilde dipten hava alamayan üstteki kömürler uzun süre yanar. Kömürün siyahı iyice gittikten sonra pişireceklerinizi zehirlenme kaygısı olmadan artık pişirebilirsiniz.