BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İnterneti kullanan kazanıyor

İnternette yaşanan başdöndürücü gelişme, bir çok firmayı da bu mecraya çekmeyi başardı.

Abone ol

İnternette son dönemde yaşanan başdöndürücü gelişme, reklamverenleri de bu mecraya çekiyor. ABD'de son üç senedir internet reklamları hızla artarken, geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaştı. 2005 yılında internet reklam gelirleri yüzde 30 artışla 12.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2004 yılında 9.63 milyar dolar seviyesindeydi.

Ağırlık arama motorlarında
ABD'de İnteraktif Reklamcılık Bürosu'nu araştırmasına göre, bu gelirin önemli bir bölümü arama motorlarına verilen reklamlardan oluştu. 2005 rakamlarına göre aramalar karşılığı verilen reklamlar, toplam internet reklam gelirinin yüzde 41'ini oluşturdu ve 5.1 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu oran geçen sene yüzde 39 seviyesindeydi.

İnternet reklamları 2005 yılı dördüncü çeyreğinde de rekor kırdı. 2005 ekim-kasım-aralık döneminde internete toplam 3.6 milyar dolarlık reklam verildi. Bu rakam 2004 yılı eynı dönemine göre yüzde 34 yükselirken, üçüncü çeyrekteki 3.1 milyar dolarlık rekoru da geride bıraktı.

Artışın sürmesi bekleniyor
İnteraktif Reklamcılık Bürosu'nun CEO'su Greg Stuart, interaktif reklamcılıktaki gelişmenin, internet tabanlı televizyonlar, genişbant video ve online oyunlarla devam edeceğini belirtti.

Merrill Lynch'in medya analisti Lauren Rich Fine da artışın süreceğini ve bu yıl internet reklam gelirlerinin diğer mecralardaki artış oranlarını geride bırakarak yüzde 27 yükseleceğini tahminm etti. İnternet reklamcılığındaki rekorlara karşın, bu mecraya verilen reklamlar ABD reklam pazarının sadece yüzde 5'ini oluşturuyor.