BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.432,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Manda başına 250 lira destek

Sığırlar için devlet bol keseden destek veriyor. Ancak hem sütü hem eti bol olan mandalar hep unutuluyordu. Şimdi ise...

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2011 yılında Afyon, Samsun, İstanbul ve Tokat'ta, manda sayısının korunması ve artırılması amacıyla ''Manda Islahı Projesi'' başlatılacağı bildirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, büyükbaş hayvanlardan sığırın yeteri kadar destek aldığını söyledi. 

Büyükbaş hayvanlardan mandanın ise yeteri kadar destek almadığını ifade eden Prof. Dr. Ulutaş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler de onların da Türkiye'deki mandaların ıslah edilmesine yönelik bir proje başlatacaklarını belirttiklerini, bu proje de bakanlığa partner olmalarını istediklerini ifade etti.

4 İLDE ISLAH PROJESİ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Manda Islah Projesi'ni 4 ilde başlatacağını söyleyen Prof. Dr. Ulutaş, şöyle konuştu:

''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2011 yılında Manda Islah Projesi'ni Afyon, Samsun, İstanbul ve Tokat'ta başlatacak. Tokat'ta 6-7 bin civarında manda varlığı var. Bunun 4 bin 500 adeti bizim bu proje kapsamına alınacak. Yetiştiricilerimize manda başı destek sağlayacağız. İnşallah 2011 yılından itibaren bu projemiz hayata geçecek. Projemiz 5 yıl sürecek. Bu projede Gaziosmanpaşa, Selçuk ve Dumlupınar Üniversitesi birlikte çalışacağız.''

MANDA BAŞINA DESTEK

Proje ile manda başına destek yapılacağını anlatan Prof. Dr. Ulutaş, ''Yaklaşık olarak yıllık  manda başına verilecek olan destek 250 lira civarında olacak. 4-5 bin hayvan varlığıyla çalışacağız. Tokat'a yıllık 1 milyon 250 bin lira civarında bir para girmiş olacak'' dedi.

YÜZDE 10 ARTIŞ OLACAK

Buradan gelecek paranın direkt yetiştiriciye gideceğini vurgulayan Prof. Dr. Ulutaş, ''Önemli olan da zaten yetiştiricinin bu tip desteklerden faydalanmasını sağlamaktır. Projede amacımız eldeki manda sayısını korumak. Bununla beraber manda ıslahını yaparak verimi arttırmak. Proje sonunda yüzde 10 civarında manda sayısını artırmak. Devletimizle vatandaşımızın arasında aracılık yapabiliyorsak ne mutlu bize'' diye konuştu.

Tokat'ın sorunlarına çare bulmanın kendilerinin birinci dereceden görevi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ulutaş, ''Zaten üniversiteler, bulunduğu bölgeye sosyal ve kültürel olarak katkı yapmak zorundadır'' dedi.