BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.445,03
HABER /  GÜNCEL

Man adası nerede Kemal Kılıçdaroğlu bugün canlı yayında söyledi

Mann adası nerede CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugün grup toplantısında yaptığı canlı yayında Man Adası'ndan bahsetti. Herkes merakla Man adasını arıyor. Peki Man adası hangi ülkeye bağlı bayrağı ne?

Abone ol

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği Man adası merak edilmeye başlandı. Daha önce çoğu kişinin ismini duymadığı man adası nerede?

Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde ada. Birleşik Krallık'a dahil olmamakla beraber kraliyete bağımlıdır. Ada günümüzdeki adını, tarihi Mann Krallığı'ndan alır. Bir iddiaya göre Mann adı, adayı koruduğuna inanılan Manannán mac Lir adlı Kelt deniz tanrısının adından gelir.

MAN ADASI BİRLEŞİK KRALLIĞA BAĞLANDI

Man Adası, ilk kez 8. yüzyılda Viking yerleşkesi olarak kullanılmaya başlandı. 1079'da Godred Crovan tarafından Mann ve Adalar adlı Nors krallığı kuruldu. 1266'da Norveç Kralı IV. Magnus tarafından Perth Antlaşması uyarınca İskoçya'ya bırakıldı. 14. yüzyılda İngiliz egemenliğine girdi ve 1765'de Birleşik Krallık'a bağlandı.

MAN ADASI ÖZERK 

Man Adası iç işlerinde bağımsız, dış işlerinde Birleşik Krallık'a bağlıdır. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası'nın devlet başkanıdır. Kraliçenin adada kullanılan unvanı "Man'ın Efendisi"dir. Bu unvan her iki cinsiyet için de kullanılabilir.

Bununla birlikte BK ve Hindistan kraliçesi Victoria, "Man'ın Hanımefendisi" unvanını kullanmayı yeğlemiştir. Adanın resmi olarak yönetimi devlet başkanı olan kraliçenin vekili konumundaki bir valiye (İngilizce: Lieutenant Governor) bağlıdır; fakat son zamanlarda bu merci, adanın yürütme organı olmaktan çıkmış ve daha çok seremoniler ile ilişkili devlet başkanı rolünü almıştır.


Man adası küçük bir ada. İngiltere yakınlarındaki Man adasının haritadaki yeri.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan belgeleri neler? Günün bombası

AB ÜYESİ DEĞİL AMA...

Tynwald'da çoğunluğu bulunan parti başkanı bir Man Adası Hükümeti oluşturuyor. Man Adası Hükümeti Başkanı, seçtiği Bakanlar Heyeti ve Man Adası devlet daireleri başkanları ile birlikte adanın yürütme mercileri.

Man Adası Avrupa Birliği üyesi değil ancak AB ile yapılan antlaşmalar uyarınca sınırlı şekilde mal dolaşımına izin veriliyor.

Man Adası bayrağı ve devlet arması bir üçgen şekilini alan üç bacak figürüdür.

Man Adası kuyruksuz kedisi ile meşhurdur. Bu üç bacaklı şekil ve kedilerin neden kuyruksuz olduğuna dair birçok yerel efsane var.