BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,54
HABER /  GÜNCEL

Zarrab'ın İstanbul'da yargılandığı davada ne karar çıktı?

Reza Zarrab'ın İstanbul boğazındaki yalısında izinsiz tadilat yaptığı gerekçesiyle hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan davasının duruşması bugün görüldü.

Abone ol

Kandilli'deki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen taşınmazda, izinsiz inşai ve fiziki müdahale yaptırdığı iddia edilen Rıza Sarraf ile inşaatı yapan Firuz Akın Han'ın "imar kirliliğine neden olma" ve "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından onar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına devam edildi.

Anadolu 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, hakkında bir önceki celse zorla getirilme kararı çıkarılan sanık Firuz Akın Han ve avukatı katıldı. ABD'de tutuklu bulunan Sarraf'ın avukatı Tuğçe Yanarkol da mazeret bildirerek duruşmaya gelmedi.

ZARRAB HENÜZ CEVAP VERMEDİ

Hakim İsmail Şahin, sanık Rıza Sarraf'ın savunmasının alınması amacıyla yurt dışına yazılan talimata henüz cevap verilmediğini tutanağa geçirdi.

Kimlik tespitinin ardından söz verilen sanık Han, iddianameye konu olan yerin proje uygulamasının teknik sorumlusu olduğunu belirterek, "Yani projenin yerine uygulanmasının imara ve yasalara uygun olup olmadığı hususunda sorumlu olan kişiyim ancak ben uygulama yapan kişi değilim, şantiye şefi de değilim." dedi.

İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğünce söz konusu yerde tutanak tutulduğunu ifade eden Han, bu tutanaktan 4 gün sonra istifa dilekçesi verdiğini, kendisinin sorumlu olduğu dönemde herhangi bir uygulamaya yönelik birşey yapılmadığını bu nedenle üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Sanık Han'ın avukatı Levent Öge ise müvekkilinin söz konusu yerde teknik uygulama sorumlusu olduğunu belirterek, "İddianamede belirtildiği gibi fenni işler sorumlusu değildir. Müvekkil yönünden suçun oluşmadığını düşünüyoruz. Beraatini talep ediyoruz." diye konuştu.

TALİMATIN DÖNÜŞÜ BEKLENECEK

Mahkeme hakimi, sanık Rıza Sarraf'ın savunmasının alınabilmesi için yurt dışına yazılan talimatın dönüşünün beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Üsküdar Kandilli Mahallesi 958 ada, 1 parsel sayılı taşınmazda aykırı ve izinsiz olarak yapılan fiziki ve inşai uygulamalar ile ağaç kesilmesi hususlarına dair gelen ihbarlar doğrultusunda soruşturmaya başlandığı belirtildi.

Boğaziçi sit alanında kalan söz konusu taşınmazın, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendiği belirtilen iddianamede, aynı kararla taşınmazdaki tek çam ağacının da korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil olunduğu aktarıldı.

İddianamede, şüpheli Rıza Sarraf tarafından yaptırıldığı anlaşılan söz konusu izinsiz inşaatın fenni mes'ulünün de şüpheli Firuz Akın Han olduğunun dosya kapsamından anlaşıldığı belirtilen iddianamede, İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğünce yapı tadil ruhsatının incelenmesinde, söz konusu taşınmazda döşemelerin kaydırılarak kat yüksekliklerinin değiştirildiği, ikinci bodrum katının büyütülerek birinci bodrum katıyla birleştirildiği, çatı mahyasının yüksek kurulduğu gibi hususların yapıldığının tespit edildiği anlatıldı.

Sit alanı olarak tescil edilen ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olan bahçeli ev niteliğindeki taşınmazda, Rıza Sarraf'ın, Koruma Bölge Kurullarından izin almaksızın inşai ve fiziki müdahale yaptırdığı vurgulanan iddianamede, şüpheli Firuz Akın Han'ın da suça konu yerde yine Bölge Koruma Kurullarından izin almaksızın inşai ve fiziki müdahale yaptığı kaydedildi.

İddianamede, Sarraf ve Han'ın "imar kirliliğine neden olma" ve "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 3'er yıldan 10'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.