BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.396,64
HABER /  GÜNCEL

Mali'de isyancılara komşu baskısı

Batı Afrika ülkeleri liderleri isyancı birliklerin kışlalarına dönmeyi reddetmesi karşısında yaptırım uygulamayı görüşecek. Kuzeyde ise Tuareglerin ilerleyişi sürüyor.

Abone ol

Batı Afrika ülkeleri liderleri komşuları Mali'de isyancı birliklerin kışlalarına dönmeyi reddetmesi üzerine bu ülkeye yaptırım uygulamayı görüşmek üzere toplandı.

Batı Afrika ülkeleri bölgesel örgütü Ecowas 10 gün önce hükümeti deviren askeri birliklere, kışlalarına dönmeleri için bugüne kadar süre vermişler, aksi halde sınırları kapatacaklarını, Mali'nin ülke dışındaki varlıklarına el koyacaklarını ve ödemelerini yapmayacaklarını bildirmişlerdi.

Ecowas'ın baskıları üzerine darbe lideri Amadou Sanogo Pazar günü iktidarı bırakma sözünü yineledi ama tarih vermedi.

Sanago, darbe sonrasında askıya alınan anayasal düzenin yeniden tesis edileceğini, siyasetçilerle danışılarak oluşturulacak geçici bir yönetimin barışçı, özgür, şeffaf ve demokratik seçimler için hazırlık yapacağını, kendilerinin siyasi iktidara talip olmayacağını söyledi.

Ecowas'ın dönem başkanı Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Outtara Sanogo ile konuşarak anayasal düzene geçme sözü için teşekkür ettiğini söyledi ama yaptırım tehdidinin devam edip etmediği konusunda açıklama yapmadı.

Senegal devlet televizyonunda konuşan Outtara Ecowas liderlerinin biraraya geleceğini ve "gereken önlemleri almaya hazır olduklarını" söyledi.

Tuareg ayaklanması

Mali böyle bir krizin içindeyken ayrılıkçı Tuareg güçleri, Pazar günü kuzeydeki tarihi Timbuktu kentini herhangi bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdi.

Tuareg güçlerinin açıklamasında Timbuktu ve çevresindeki bölgede "Mali işgalinin sona erdirildiği" belirtildi.

Görgü tanıkları, Tuareglerin bir askeri tesisi bombaladığını söyledi. Ancak askerlerin bombardımandan önce burayı terk ettikleri anlaşıldı.

Gözlemciler, ülkenin kuzeyindeki Tuareg güçlerinin, darbeden sonra oluşan iktidar boşluğundan faydalanıp, hızla ilerlediğni söylüyor.

Kuzeydeki iki diğer önemli kent Kidal ve Gao da geçtiğimiz günlerde Tuaregler ve İslamcı müttefiklerinin eline geçmişti.

Başkent Bamako'ya 700 kilometre uzaklıktaki Timbuktu, hala Mali ordusunun denetiminde olan, kuzeydeki son önemli merkezdi.

Mali'deki çatışmalar nedeniyle 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Tuaregler, hükümetin kendilerini tanımadığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda birkaç kez isyan etmişti.

Ancak bu kez, devrik Libya lideri Muammer Kaddafi ya da karşıtları için paralı asker olarak savaşan Tuaregler'in Libya'dan aldıkları silahlarla avantaj sağladığı belirtiliyor.

Azawad'ın Kurtuluşu için Ulusal Hareket adlı Tuareg örgütüne, Ensareddin adlı daha küçük bir İslamcı grup da destek veriyor.