BIST 10.224
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.384,37
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Malatya'da hayvancılığa devlet desteği

Artan et fiyatlarına karşı alınan önlemler kapsamında Malatya'da hayvancılıkla uğraşanlara Tarım Müdürlüğünden iyi haber var.

Abone ol

Malatya'da mera ve hazine arazilerinin hayvancılık işletmelerine tahsis edileceği bildirildi.

Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, et ve kombine sığırcılığı yapanlara yönelik Doğu Anadolu Projesi'ni hayata geçirdiğini belirtti.

Damızlık işletme kuran yatırımcılara müracaatları halinde hayvan alımları için yüzde 40 hibe verildiğini ifade eden Zabun, ''Makine ekipman alımlarına yüzde 40, işletme için inşaat malzemesi alımlarına da yüzde 30 hibe var. Yatırımcının bu destekten faydalanabilmesi için en az 50 baş, en fazla da 300 baş hayvanının olması lazım. Ayrıca yatırımcının her bir hayvan için de 2,5 dekar yem bitkileri ekecek arazisinin olması lazım. Bunun için çiftçilerle anlaşma da yapabilir'' dedi.

19 MÜRACAAT YAPILDI

Bu proje için Tarım İl Müdürlüğüne 19 müracaat geldiğini, valiliğin de benzer bir projeyi hayata geçirmeyi planladığını ifade eden Zabun, Malatya'da çok sayıda mera ve hazine arazisinin boş olduğunu, bu arazileri değerlendirmek için bir proje planlandığını bildirdi.

Proje için 580 bin hektarlık mera arazilerinin de kiralanmasının planlandığını anlatan Zabun, şu bilgiyi verdi:

''Hayvancılık yapmak isteyen yatırımcılara, bin baş ve üzeri et ve süt sığırcılığı için hazine arazileri kira usulü esaslarına göre kiraya verilecek. Milli Emlak Müdürlüğü bunu yapacak. Aynı şekilde mera arazileri var. Mera arazilerini de biz takip ediyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Mera Kanunu çerçevesinde mera arazilerinin tahsis amacı değişikliği yapılıyor. Hayvancılık işletmesi kurulması durumunda da mevcut mera arazisinin ıslah edilmesi şartı ile kiraya veriliyor. Kanunun ilgili maddesi gereği mera arazisini de ihale usulu ile kiraya vereceğiz. Merayı ıslah edecekler, oradan yem bitkisi elde edecekler. Bir kenarına da hayvancılık işletmesi kuracaklar.''

Zabun, proje ile 10 bin baş hayvan varlığına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.