BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tonlarca balık göle dökülüyor

Ankara Evren'de bir garip durum. Balık var, balıkçı var, en önemlisi alıcı da var. Ama balıkları saklayacak bir soğuk hava deposu yok.

Abone ol

Mehmet Şahin Keskin
EVREN

Ankara'nın Evren ilçesinde soğuk hava deposu olmaması nedeniyle tonlarca balık geri denize dökülmek zorunda kalıyor. Üreticiler destek bekliyor.

Kumbalığı sezonunun başlaması ve Evren'de son yılların gözde ürünü olan kumbalığı ticareti ve balıkçılığı hareketlendirdi.

Küçük ve hamsiye benzeyen bu balık yurtdışına ihraç ediliyor, Hollanda, Rusya, İtalya gibi çeşitli ülkelerde patates gibi kızartılarak tüketilen bu balık türü, ülke ekonomisine yeni bir gelir kaynağı.
 
Yılın ancak nisan ayında ve ekim ayında birer ay çıkartılan ve grip çekme olarak bilinen yöntemle avlanan balık büyük şirketlerin soğuk hava deposu olan tırlarla alınıyor. Kilosuna 50 kuruş ödenerek üreticiden alınan balıklar, yüksek fiyatlarla ihraç ediliyor.

Üreticiler ise rekabet şansları olmamasından yakınıyor, öyle ki Evren ilçesi sınırında olan Hirfanlı baraj gölünde yüksek oranda elde edilen bu balık soğuk hava deposu olmaması sebebiyle üreticiyi, ihracatçı firmalara mahkum bırakıyor.
 
İlçede balıkçılıkla geçinen vatandaşlar Ankara'nın birçok göletinde ve hatta göl dahi olmayan ilçelerine bile soğuk hava deposu yapılmasına karşın, balıkçılık kapasitesi son derece yüksek ve geçim kaynağı balıkçılık olan Evren'e İl Özel İdaresi tarafından bir soğuk hava deposu yaptırılmasını istiyor.
 
Soğuk hava deposu sayesinde kendi kooperatiflerini oluşturup doğrudan ihracat yöntemiyle daha yüksek gelir ve daha yüksek verim elde edileceği düşünülüyor, çünkü bir seferde tonlarca balık çeken balıkçılar saklama ve koruma şansları olmadığı için çoğu kez balıkları tekrar göle dökmek zorunda kalıyor ve ekonomik bir kayıp yaşanıyor.

Yetkililerin ve İl Özel idaresinin bu talebi gündemlerine alarak ilçe ekonomisine ve işsizliğe çözüm için büyük yatırım olacak bu konuyu ele almaları önem arzediyor.