BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  DÜNYA

Mahmud Ahmedinejad gurur duyuyor

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, nükleer faaliyetlerin ülkesinin gururu olduğunu söyledi

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer faaliyetlerin ülkesinin gururu olduğunu, bu haktan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ahmedinejad, Tahran Üniversitesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, nükleer programa değindi ve nükleer teknolojiye neden sahip olmaları gerektiğini anlattı.

Fosil enerji kaynaklarının dünya genelinde tükenmek üzere olduğunu, ülkeyi gelecekte mevcut enerji kaynaklarıyla yönetmenin mümkün olmadığını söyleyen Ahmedinejad, bu enerji kaynaklarının çevre için zararlı olduğunu, bu yüzden de sanayi ve diğer alanlarda barışçıl amaçlı nükleer teknolojiden yararlanmak istediklerini kaydetti.

Nükleer enerjinin, fosil yakıtları gibi havayı kirletmediğini belirten Ahmedinejad, ''Bazıları, İran'ın nükleer yakıt çarkını elde etmesine karşılar. Ama İran halkı, bu enerjiden yararlanmada kararlı'' dedi. ''Nükleer faaliyetler bizim gururumuzdur. Biz onları gizlemiyoruz'' diyen Ahmedinejad, bütün faaliyetlerinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde olduğunu, nükleer silah peşinde olmadıklarını belirtti ve Batılı ülkelerden nükleer faaliyetlerinden kaygı duymamalarını istedi.

Ahmedinejad, 7-8 ay önce BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptığı bir telefon görüşmesini aktarırken de şunları söyledi: ''Bundan 7-8 ay önce İran'a psikolojik bir baskı yapılmış ve tesislerinizi vuracağız denilmişti. Ben Kofi Annan ile telefonda görüştüm. Ona, 'Bu teknolojiyi bizim gençlerimiz elde etti, bunu hiç kimse onlardan alamaz. Hiç kimse bizim tesislerimize saldıramaz. Eğer saldırırsa da bu teknoloji bizim gençlerimizin beyninde olduğu için onu yok edemezler. Onlar daha iyisini de yapabilirler' dedim.''

Barışçıl amaçlı nükleer teknolojinin ilk aşamalarında olduklarını, daha da ilerleyeceklerini ifade eden Ahmedinejad, ''Bizden faaliyetlerimizi kısa da olsa askıya almamızı istiyorlar. Bu faaliyetleri bir gün bile olsa durdurmayacağız. Hiç kimse bizi bu haktan mahrum edemez'' diye konuştu. Ahmedinejad, olası bir saldırıya ilişkin de ''Sizden korkmuyoruz. İran halkına hiçbir şey yapamazsınız. Eğer yapabilseydiniz şimdiye kadar yapardınız'' dedi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Mehdi Zahidi'nin de hazır bulunduğu toplantıda bakandan, bütün öğrencilerin nükleer tesisleri gezmesine imkan tanınmasını istedi.