BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.437,02
HABER /  GÜNCEL

İlaçta yeni uygulama ertelendi

Ayaktan tedavilerde, ilaç israfını önleyecek uygulama 1 Ocak tarihine ertelendi.

Abone ol

Aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki 7 günlük ambalaj formlarından birinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına geçilmesi 1 Ocak tarihine ertelendi. Ayaktan tedavilerde, reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını düzenleyen Bütçe Uygulama Tebliği, aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki 7 günlük ambalaj formlarından bir tanesinin bir kutu olarak verilmesi uygulamasına yarından itibaren geçilmesini öngörüyordu.

Bu düzenlemeye göre, yarından itibaren hekimin yazdığı ilacın 7 günlük tedavi dozunu içeren ambalaj formunun bulunmaması halinde, aynı eşdeğer gruptaki ilaçların piyasadaki 7 günlük ambalaj formlarından birinin bir kutu olarak verilmesi gerekiyordu. Alınan bilgiye göre Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda, konunun farmako-ekonomik yönden tekrar incelenerek, uygulamayla kamu maliyesi açısından ne ölçüde tasarruf sağlanabileceğinin ortaya konulabilmesi, Bütçe Uygulama Tebliğinin uygulanmasında ortaya çıkabilecek olası karışıklıkların ve farklı uygulamaların önlenebilmesi, ilaç sanayinin düzenlemeye uyum sağlayarak hazırlanabilmesi ve provizyon sistemlerinin adaptasyonu amacıyla uygulamanın 1 Ocak tarihine ertelenmesine karar verildi.

Bu süre içinde söz konusu bakanlık ve kurum temsilcilerinden oluşan alt komisyon konuyla ilgili çalışmalarını sürdürecek. Uygulamanın ertelenmesiyle, bugüne kadar olduğu gibi, hekimin yazdığı ilacın piyasada bulunan en küçük ambalajının 7 günlük tedavi dozundan fazla olması durumunda, hastalara bu ilacın bir kutu olarak verilmesine devam edilecek.

''KARAR OLUMLU''

Kararı değerlendiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Yönetim Kurulu üyesi Bülent Yılmaz, ertelenen uygulamayla 7 günlük ambalaj formunda ilaç üretimi sağlanarak, ilaç israfının önlenmesinin amaçladığını belirtti. Uygulamanın ertelenmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Yılmaz, ''Çünkü eczanelerin stoklarında 7 günlük tedavi dozunu aşan ambalajda çok sayıda ilaç bulunuyor. Geçiş sürecinde hem bu stok eritilebilecek hem de ilaç firmalarının tebliğe uygun ambalaj formunda ilaç üretmeleri için zaman tanınmış olacak'' diye konuştu.