BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'da denk bütçe arayışı

Macaristan, cari açığın kapatılması ve mali dengelerin biraz olsun düzeltilebilmesi için yeni vergiler çıkarmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Macaristan, cari açığın kapatılması ve mali dengelerin biraz olsun düzeltilebilmesi için yeni vergiler çıkarmaya hazırlanıyor.

Basına yansıyan yeni vergi düzenlemelerinin başında mali işlemler vergi yasası geliyor.

Buna göre ülkedeki tüm finans ödemeleri özel bir uygulamayla vergilendirilecek.

Bankalar arası işlemlerin yanı sıra, bankada ya da postada ödenen ya da havale çıkarılan her fatura için, işlem yapılan tutarın belirli bir yüzdesi kadar vergi ödenecek.

Tartışılan ikinci vergi yasası ise telefon ve internet vergisi.

Ayrıntıları henüz açıklanmayan bu yeni vergi, sabit ya da mobil tüm telefonlara ve internet bağlantılarına özel bir vergi getirileceği anlamına geliyor.

Ancak, bu verginin telefon başına belli bir sabit vergi mi olacağı, yoksa telefon konuşmalarından dakika başına kesilen belli bir vergiden mi oluşacağı henüz bilinmiyor.

Söz konusu vergiler, Macar hükümetini, içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmayı amaçlıyor.

Macaristan'ın uluslararası toplumla ilişkileri gerilimli

Hükümet aylar önce IMF ile masaya oturacağını açıklamış olmasına rağmen, henüz görüşmelere başlanamadı.

Bunun da nedeni de IMF ve Avrupa Birliği’nin Macar hükümetiyle kredi görüşmelerine başlanmasını bazı koşullara bağlaması.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso’nun da dile getirdiği gibi, Brüksel, Budapeşte’den bazı net adımlar atmasını bekliyor.

Bunlar da, Budapeşte’nin uzun vadeli net bir ekonomi programına sahip olması ve ülkede tartışılan ve demokratik hakları kısıtladığı öne sürülen bazı yasalarla ilgili değişiklikler yapılması.

Salı günü Brüksel’de yapılacak olan Jose Manuel Barosso ve Viktor Orban zirvesinde bu konular ele alınacak.

Gözlemciler, eğer Macar başbakanı Brüksel’in öngördüğü ekonomik ve siyasi değişikliklerin hayata geçirileceği sözünü verirse, IMF ile birkaç hafta içinde görüşmelere başlanabileceği kanısısnda.

Aksi durumda ise Macaristan’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların derinleşeceğine işaret ediyorlar.

Çünkü Mayıs ve haziran aylarında Macaristan’ın ödemesi gereken önemli dış borç taksitleri var.

Öte yandan ülkede birbiri ardına uygulamaya konulan yeni vergiler ve hükümetin dış baskılar karşısında bunalması radikal siyasetçilerin işine yarıyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre radikal önlemler alınmasını savunan milliyetçi Jobbik partisi oylarını 3 puan arttırarak % 23’e çıkardı.