BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Wal-Mart Meksika'daki rüşvet iddiasını soruşturuyor

Amerikan perakende devi Wal-Mart, Meksika'daki ortaklarının yeni mağaza inşaatı için izin almak amacıyla rüşvete başvurduğu yolundaki iddiaları soruşturuyor.

Abone ol

Amerikan perakende devi Wal-Mart, Meksika'daki ortaklarının yeni mağaza inşaatı için izin almak amacıyla rüşvete başvurduğu yolundaki iddiaları soruşturuyor.

Wal-Mart, New York Times gazetesinde yer alan iddiaların büyük kaygı yarattığını bildirdi.

ABD şirketlerinin ve ortaklarının yabancı yetkililere rüşvet vermesi Amerikan yasalarında suç kapsamına giriyor. Wal-Mart, ABD Dış Yolsuzluklar Yasası'na bağlı kalma konusuna "büyük önem verdiklerini" açıkladı.

New York Times'ın Cumartesi günkü nüshasında yer alan haberde, Wal-Mart şirketinin üst düzey yöneticilerinin Meksika'daki rüşvet kampanyasından haberdar edildikleri ve sorunun üstüne gitmedikleri belirtiliyordu.

Haberde, Wal-Mart'ın Meksika'daki ortağı Wal-Mart Mexico y Centroamerica'dan 2004 yılında istifa eden üst düzey yönetici Sergio Cicero Zapata'nın anlattıkları kaynak gösterildi.

New York Times'a göre, Cicero Zapata, ülkede yeni Wal-Mart mağazaları açılması için izin alabilmek amacıyla yerel yetkililere rüşvet dağıtılmasına yardımcı olduğunu anlattı. Cicero Zapata, 2005 yılında şirketin üst düzey avukatlarından birini bu uygulama konusunda uyardı.

Bunun üzerine bir iç soruşturma başlatıldığı ve rüşvet ödemesi olduğundan kuşkulanılan 24 milyon doları aşkın bir miktarın kullanıldığının belirlendiği kaydedildi.

Gazetenin haberine göre, soruşturmayı yöneten üst düzey yetkili, şirketin soruşturma kapsamını genişletmesini tavsiye etti; ancak Wal-Mart yöneticileri soruşturma dosyasını kapattı.

Wal-Mart sözcüsü David Tovar, New York Times'ın haberinde sözü edilen faaliyetlerin pek çoğunun "6 yılı aşkın bir zaman öncesine ait olduğunu" söyledi ve "bu iddialar doğru çıksa da, şirketin niteliğini ve değerlerini yansıtmayacağını" savundu.

Gazetenin haberine göre, ABD ve Meksika'daki adlî makamlar uygulamadan haberdar edilmedi ve Wal-Mart Mexico y Centroamerica'nın yöneticilerinden hiçbiri cezalandırılmadı.

New York Times,"Eski yönetici Sergio Cicero Zapata'nın, yıllarca süren rüşvet uygulamasına önderlik ettiğini söylediği şirket başkanı Eduardo Castro-Wright, 2008 yılında Wal-Mart başkan yardımcılığına atandı." dedi.

Wal-Mart Mexico y Centroamerica ise, mağaza açma konusunda yerel yönetimlerden izin alınması da dahil, faaliyet gösterilen ülkelerin yasalarına tamamiyle bağlı kalındığını açıkladı.