BIST 10.056
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.419,34
HABER /  GÜNCEL

Macaristan'a 'Türkiye gibi mi olmak istiyorsunuz?' uyarısı

Macaristan'ın yeni medya yasasına, Hırvatistan Yazarlar Birliği ve önde gelen Hırvat yazarlar da ortak bir mektupla tepki gösterdi. Hükümete, 'Türkiye'ye benzeme uyarısı' yaptı.

Abone ol

Yasa Macaristan sokaklarında da protesto ediliyor

Macaristan'da hükümet, ülke içinde ve dışında yoğun tepkiyle karşılanan yeni medya yasası tartışmasında geri adım atmayacağını açıkladı. yeni yasa, medya sektörü üzerindeki denetim mekanizmasında siyasetin daha etkin olmasına yol açacağı kaygılarına yol açmıştı.

Özellikle, hükümetin oluşturacağı, Türkiye'deki RTÜK benzeri kurum ve yasanın öngördüğü ağır para cezalarının siyasi baskı aracı olarak kullanılması endişeleri sıkça dile getiriliyor.

Yeni medya yasasına karşı son günlerde, Macaristan’ın komşularından da eleştirel sesler yükselmeye başladı.

Hırvatistan Yazarlar Birliği ve Pen Klub başkanlarının ve bazı önde gelen Hırvat yazarların ortak olarak kaleme alıp Macar hükümetine gönderdikleri mektup, Macaristan başbakana şu soruyu soruyor: “2011’de Macaristan’ı Türkiye mi benzetmek istiyorsunuz?”

Mektup Türkiye’yi yakın geçmişte en ünlü yazarını, yani Orhan Pamuk’u mahkemelerde süründüren, ve gazeteciler hakkında da onlarca dava açan bir ülke olarak tanımlıyor ve Macaristan’ın 2011’de Türkiye”yle olan benzerliğiyle anılacağını vurguluyor.

Mektubun olumsuz örnekleri elbette Türkiye’yle sınırlı değil. Eski Yugoslavya topraklarında şimdi oluşan ülkelerdeki olumsuzlukları da sıralayan mektup, eski bir Hırvat atasözünü hatırlatıyor.

Buna göre en kötü şeyler hep elektrikler kesildiğinde gerçekleşir. İnsanlar herkesin gözü önünde yapamadıklarını, karanlıkta yapmaya cüret ederler. Mektup, medyanın susturulmasının Macaristan’da işte böylesi bir karanlığa neden olacağını vurguluyor.

Macar hükümetine benzer bir eleştiri de Polonya’dan geldi. 1980’lı yıllarda Polonya’da rejim değişikliğini hazırlayan aydınlar arasında önde gelenlerden olan ve Dayanışma sendikasının da kurucularından gazeteci Adam Michnik Macar hükümetini uyaran bir mektup gönderdi. Polonyalı gazeteci Viktor Orban’ı Avrupa’nın son diktatörü olan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun izlediği yola girmekle itham ediyor.

Michnik mektubunda Macaristan’ın bu medya yasasıyla toplumun ağzını mühürleyeceğini söylüyor ve Macar aydınlarına ve gazetecilerine “korkmayın, biz hep yanınızda olacağız” diyor.

Başbakan Viktor Orban televizyonlarda yaptığı son konuşmalarda da Macar Medya yasasının Avrupa normlarına uygun olduğunu, şimdilik bu yasa üzerinde değişiklik yapmayı düşünmediklerini vurguladı.