BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.429,91
HABER /  GÜNCEL

Lübnan'da ordudan siyasilere basiret çağrısı

Beyrut'ta eski güvenlik şefi Wissam el Hassan'ın öldürülmesi ardından gerginlik tırmanır ve çatışmalar yaşanırken, ordu siyasetçilere görüşlerini ifade ederken temkinli olma çağrısı yaptı.

Abone ol

Beyrut'ta eski güvenlik şefi Wissam el Hassan'ın öldürülmesi ardından gerginlik tırmanır ve çatışmalar yaşanırken, ordu siyasetçilere görüşlerini ifade ederken dikkatli olma çağrısı yaptı.

Beyrut'ta Cuma günü bombalı saldırıda öldürülen eski güvenlik şefi Wissam el Hassan'ın dünkü cenazesi ardından Lübnan'ın birçok bölgesinde gece boyunca şiddetli silahlı çatışmalar yaşandı.

En şiddetli çatışmaların yaşandığı Trablusşam'da öldürülen üç kişiden ikisinin çocuk olduğu bidiriliyor.

Sabaha kadar yer yer çatışmaların yaşandığı Beyrut'taki kritik noktalarda ordu birlikleri önlem aldı.

Lübnan ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Son yaşananlar, ülkenin kritik bir dönemeçten geçtiğini kuşkuya yer bırakmayacak şekilde göstermiştir. Bazı bölgelerde gerginliğin düzeyi görülmemiş düzeylere tırmandı" deniliyor.

Ordu daha sonra "Ülkenin kaderi sözkonusu" diyerek, bütün siyasi liderleri duruşlarını, fikirlerini açıklarken ve halkı harekete geçirmeye çalışırken basiretli davranmaya çağırıyor.

Ordu, çağrısında Lübnan vatandaşlarına da seslenerek, "Her görüşten vatandaşlar bu zor koşullarda en üst düzeyde ulusal sorumlulukla davranarak, duyguların ortama egemen olmasını engellemelidir" diyor.

BBC'nin Beyrut'taki muhabiri Wyre Davies, ordunun Lübnan'da saygın bir kurum olduğunu ve tarihinde bir çok kere gerilimleri yatıştırmak için ülkenin çeşitli siyasi ve dini gruplarının arasına girerek müdahil olduğunu söylüyor.

Gece boyu çatışma

Beyrut'da dün eski güvenlik şefi Wissam el Hassan'ın cenazesi kaldırıldıktan sonra silahlı gruplar çatışmaya girişirken, polis de başbakanlığın önünde biriken kalabalığı dağıtmak için gaz bombası kullandı.

Başkent Beyrut'un güney mahallelerinde daha ileri saatlerde güvenlik güçleri başka silahlı gruplarla çatışmaya girdi, bazı caddelere barikatlar kuruldu.

Beyrut'un Sunni mahallelerinden Tarık el Cedide'den gece boyunca ve sabaha karşı silah sesleri geldiği bildirildi.

Ordu bu sabah çok sayıda asker ve zırhlı aracı başkentte konuşlandırarak büyük bir güvenlik operasyonu başlattı, kurulan barikatları kaldırmaya girişti.

Hükümetin istifasını talep eden küçük bir grup, halen başbakanlık önünde kamp kurmuş, bekleyişlerini sürdürüyor.

Dün gece en şiddetli çatışmalar ise kuzeydeki Trablusşam kentinde yaşandı.

Ölen üç kişiden ikisinin çocuk olduğu bildiriliyor.

General Hassan kimdi?

General Hassan, koruması ve en az bir kişi daha, Cuma günkü bombalı saldırıda öldürülmüştü.

Öldürülen eski güvenlik şefi Hassan komşu Suriye'deki Beşar Esad yönetimi ve onun Lübnan'daki müttefiklerinin karşşısındaki en önemli simalardan biriydi.

Yıllar önce gerçekleştirdiği soruşturma, eski başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin arkasında Şam'ın olduğuna işaret etmişti.

Hassan ayrıca yakın geçmişte Suriye ortaklığıyla Lübnan'da bir dizi bombalama düzenlemeye çalıştığı suçlamasıyla eski bir bakanın tutuklanmasını sağlamıştı.

Başbakan Necib Mikati, bombalamanın bu tutuklamayla bağlantılı olabileceğini ima etti.

General Hassan'ın dünkü cenazesi sırasında muhalefet Suriye yanlısı şii Hizbullah hareketi ve müttefiklerinin ağırlıkta olduğu hükümeti ve başbakan Necip Mikati'yi istifaya çağırdı.