BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Kurban eti nasıl lezzetli olur?

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurban etinin lezzetli olması için önemli bilgiler verdi.

Abone ol

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurban etinin genellikle doğru saklanamadığını, bu sebeple etin lezzetinin azaldığını söyledi.

Mustafa Yıldız, yaptığı açıklamada, öncelikle sağlıklı bir et için, kurbanlık hayvanın temiz bir ortamda işinin ehli kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini vurguladı.

Kurban paylarını verdikten sonra kalan kısmının hemen derin dondurucuya konulmamasının, etin lezzetini kaybetmemesi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Yıldız, “Bu konuda yapılan en büyük yanlış; kurban kesilir kesilmez hemen etlerinin eksi 18–22 derecede derin dondurucuya konulması. Bu doğru değil. Hayvan kesildikten sonra etin kendine gelebilmesi, lezzetini salabilmesi için belli bir süre dinlenmesi gerekir. İhtiyaca göre parçalara ayrılan etler artı 8 derece de 12 saat boyunca dondurucuya konulmadan bekletilmeli. Bu şekilde yapılırsa etin lezzeti kaçmaz. Aksi takdirde et soğumadan derin dondurucuya konulduğunda tadı değişir, lezzeti azalır, pişme süresi uzar. Ayrıca hazmı da zorlaşır.” uyarısında bulundu.

Eti büyük parçalar yerine, bir seferde tüketilebilecek parçalar halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini kaydeden Yıldız, “Derin dondurucudan alınarak çözülen eti kısa sürede tüketmek gerekiyor. Çözülen eti yeniden derin dondurucuya koymak doğru değil. Bu sebeple eti bir seferde tüketilebilecek şekilde saklamalıyız. Bu durumda hem israfı önlemiş oluruz." bilgisini verdi.

Bayramda eti çok tüketmenin de sağlık açısından zararları olduğunu ifade eden Yıldız, günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde haşlama ya da mangal şekilde tüketebileceğini önerdiklerini belirtti.