BIST 9.998
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.401,55
HABER /  GÜNCEL

Lübnana 680 asker

Lübnan'da görev yapacak Türk askeri gücünün içeriği netleşiyor.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz’de görev yapacak deniz gücüne 1 fırkateyn ve iki sahil güvenlik gemisiyle katkı yapması bekleniyor. Kara gücünün ise 680 civarında olacağı belirtiliyor.

Meclis’e gönderilen Lübnan tezkeresi, Türkiye’nin barış gücüne yapacağı katkının deniz, insani yardım koruma kuvveti, Lübnan ordusunun eğitimi ve Türkiye’deki bazı havaalanı ve limanların müttefik ülkelere açılması şeklinde olacağını ortaya koydu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de devriye görevi yapacak uluslararası deniz gücüne bir fırkateyn ve iki sahil gemisiyle destek vermesi bekleniyor. Ortalama bir fırkateynin 250, sahil güvenlik gemilerinin de 50 personeli olduğu dikkate alındığında, Deniz Kuvvetleri’nin asker katkısı 350 civarında olacak. Ayrıca Beyrut Limanı’nda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan subaylar irtibat görevi yapacak.

Kızılay başta olmak üzere çeşitli bakanlıklardan personel ve araç desteğiyle yürütülecek insani yardım görevlerinde koruma görevi yapmak üzere kara unsurları da Lübnan’a gönderilecek. Bu sayının ileride ortaya çıkacak ek ihtiyaçlarla değişebilecek olmakla birlikte 681 olacağı belirtiliyor.

LÜBNAN ORDUSUNA EĞİTİM VERİLECEK
Lübnan ordusunun eğitimi iki yönlü olacak. Bir grup Türk subayı Lübnan’a gönderilerek eğitimin yerinde verilmesi sağlanacak. Lübnan subaylarının bir bölümü de Türkiye’ye getirilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı birliklerle eğitim kurumlarında eğitim almaları sağlanacak.

MÜTTEFİK ÜLKELERE LİMAN KATKISI
Tezkereyle Lübnan barış gücüne asker katkısında bulunan ülkelere talep etmeleri halinde Türkiye’deki bazı havaalanı ve limanları kullanma olanağı da getiriliyor. Buna göre, İstanbul Sabiha Gökçen ve Adana Şakirpaşa havaalanları ile Mersin ve İskenderun limanları talep olduğu takdirde kullandırılacak. Ancak izin bildirime bağlı olacak.