BIST 10.614
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.432,50
HABER /  DÜNYA

Lodrada müslümanlara baskın

Londra'da polis, dün gece geniş çaplı bir terörle mücadele operasyonu düzenledi.

Abone ol

İngiltere'nin başkenti Londra'da polis, dün gece geniş çaplı bir terörle mücadele operasyonu düzenledi ve 14 kişiyi tutukladı. Polis, bu sabah da devam ettiği operasyon sırasında bir İslam okulunda da arama yaptı.
Terör operasyonunun üç hafta önce ortaya çıkarılan yolcu uçaklarına saldırı planlarıyla ilgisi bulunmadığı belirtilirken, polis, tutuklamaların istihbarat çalışması sonucu planlanarak yerine getirildiğini açıkladı.
Terör eylemi düzenlediği ya da hazırlığı içinde olduğu şüphesiyle tutuklanan ve Londra'nın merkezinde bir karakolda tutulmakta olan 14 zanlının kimlikleri açıklanmadı.

Tutuklananların büyük bölümünün domuz eti ve alkol satmayan Çin lokantası "Çin Mahallesi Köprüsü"nde tutuklandığı ve lokantayı basan polislerin hiçbir tereddüt ifadesi göstermeden aradıkları zanlılara yönelerek onları derhal tutukladıkları belirtildi.

Düzinelerce polis memuru dün gece, Londra'nın güneyindeki helal gıda satışı yapan bir restorana baskın düzenleyerek, akşam yemeği yemekte olan müşterilerden 14'ünü tutukladı.
Dün akşam saatlerinde, kuzey, güney ve doğu Londra'da yapılan baskınlardan biri, South Bank Üniversitesi yakınındaki Borough Road üzerinde bulunan Bridge Otel'in restoranına düzenlendi. Baskının düzenlendiği helal gıda satışı yapılan Bridge to China Town Restoran'ın sahibi ve müdürü Mehdi Belyani, dün akşam 21.00 civarında, yanlarında iki küçük çocukla 15 kişilik bir grubun yemeğe geldiğini, bir çoğu İslami kıyafetler giymiş olan gruptakilerin yaşlarının ise 35-45 yaşları arasında olduğunu belirtti.

İran asıllı Belyani, gruptakilerin sessiz ve sakin bir şekilde yemeklerini yerken, saat 22.00 civarında yaklaşık 50 polisin içeri girerek şüpheli gördüğü müşterileri içeride tuttuklarını söyledi. Baskın sırasında kimsenin dışarı çıkmasına ya da içeri girmesine izin verilmediğini belirten Belyani, mutfağın da geçici bir süreyle kapattırıldığını kaydetti.

Belyani, 15 kişilik grubun sorgulanması sırasında polisin yaklaşık 2 saat harcadığını ve bu süre içinde gruptaki erkeklerin hepsinin son derece soğuk kanlı davrandıklarını da sözlerine ekledi. Mehdi Belyani, "Polis, içeri girdiğinde, içeride şüpheli gördükleri kişiler olduğunu söyleyerek, tüm müşterilerden özür diledi. Bütün müşterilerim şok oldu. Bundan fazlasını bilmiyorum. Dışarıda sorgulayabilirlerdi. Ancak şüphelileri dışarı çıkarmadılar ve işlerimin 2 saat boyunca durmasına neden oldular" şeklinde konuştu.

Scotland Yard polis yetkilileri, 14 kişinin tutuklandığı restoran baskının ardından, 2 kişinin Manchester bölgesinde tutuklandığını, East Sussex bölgesinin de sıkı bir şekilde araştırıldığını belirtti.
İngiltere'de, yolcu uçaklarını hedef alacak bir saldırı planının ortaya çıkarılmasıyla birlikte ülkedeki binlerce Müslümanın da şüpheli listesine alındığı açıklanmıştı.
Londra Büyükşehir Polis Teşkilatının terörle mücadele birimi şefi Peter Clarke, BBC'de yayımlanan röportajında, daha önce belirtilenden çok daha fazla sayıda kişinin şüpheli listesinde olduğunu söylemişti.