BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,07
ALTIN 2.468,64
HABER /  GÜNCEL

Lozan'dan bu yana Türkiye'de bir ilk!

Lozan Barış Antlaşması'ndan bu yana Türkiye'de ilk kez azınlık okullarının kapatılması için karar çıktı.

Abone ol

Lozan Barış Antlaşması'ndan bu yana Türkiye'de ilk kez azınlık okullarının kapatılması için karar çıktı. Üstelik kararı azınlık cemaati yargı yoluyla aldırdı.

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması için yıllardır mücadele veren Ortodoks-Rum Cemaati, ilginç bir kararın sevincini yaşıyor. 'Öğrencimiz yok, uzun yıllar olma ihtimali de yok' diyen Şişli'deki Özel Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu'nun kapatılması istemiyle Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine dava açan Aya Lefter Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Dimitris Zotos, davayı kazandı. Habertürk'ün haberine göre, Lozan Antlaşması'ndan bu yana ilk kez mahkeme kararıyla bir azınlık okulu kapatılmış oldu. Karar, öğrencisi olmadığı için binaları atıl halde duran 13 Rum okulu için de örnek oluşturdu.

GÖKÇEADA KARARI YAKINDA

Ortodoks Rum Cemaati'nin yine öğrencisi olmadığı gerekçesiyle 1 yıl önce MEB'e başvurarak kapatılmasını istediği 3 okuldan 2'si (Arnavutköy Rum İlköğretim Okulu ve 25 yıldır tek bir öğrencisi dahi olmayan Balat Yuvakimyon Kız Lisesi) için de bakanlık, mahkeme kararını emsal alarak hemen kapatma kararı verdi. Gökçeada Rum İÖO'yla ilgili ise kararın açıklanması bekleniyor. 17 Rum okulu var. 13'ü öğrencisizlikten kapalı. 4'ünde ise 118 öğrenci okuyor.

"MİSAFİRHANE YAPACAĞIZ"

Kararı Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas,  "Cemaatimize ait neredeyse yarım asırdır hiç öğrencisi olmayan okullarımız var" diyen Vingas şöyle devam etti:

"Bakanlık kapatma kararını ilk kez verdi. Biz buraları düğün salonu ya da diskotek olarak kullanmayacağız. Kültür merkezi, müze veya Yunanistan'dan gelenler için misafirhane olarak kullanılacak." Arnavutköy Özel Rum İÖO'nun kapatılma kararını ise Vakıf Başkanı Yorgo Papalyaris, "Metruktu. Rum çocukların yanısıra artık bütün çocukların okuyacağı bir anaokuluna dönüştürmek istiyoruz. Okulda yeniden öğrenci sesleri duyacağımız için seviniyoruz" dedi. Bu okulda haftasonu ayrıca Rum çocuklara Rumca dersi veren bir lisan kursu da açılacağı bildirildi.

Öğrencisi olmadığı için kapalı azınlık okulları
Özel Merkez Rum Lisesi
Özel Yeşilköy Rum İÖO
Özel Kurtuluş Rum İÖO
Özel Bakırköy Rum İÖO
Özel Heybeliada Rum Lisesi
Özel Merkez Rum İÖO
Özel Karaköy Rum İÖO
Özel Yuvakimyan Rum Lisesi
Özel Nersesyan Yermenyan Ermeni İÖO
Özel Yeniköy Rum İÖO
Özel Pangaltı Anarat Higutyun Ermeni İÖO
Özel Ayakostantin Rum İÖO
Özel Feriköy Rum İÖO