BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,35
HABER /  GÜNCEL

Lloyds'dan 5,5 milyar dolar zarar

İngiltere'nin en büyük bireysel bankası Lloyds, 2011 yılını büyük bir zararla kapattı. Banka bu duruma ödenen tazminatların yol açtığını, genel durumunun geçen yıla göre daha iyi olduğunu belirtiyor.

Abone ol

Kısmen kamulaştırılmış olan İngiliz bankacılık devi Lloyds geçen yılı büyük bir zararla kapattığını açıkladı.

Banka 2011 yılında 5,5 milyar dolar zarar etti.

Bu bir önceki yılda kaydedilen 500 milyon dolarlık kârın hayli üzerinde.

Zararın yüzde 90'ına yakın bölümü sigorta poliçeleri konusunda yanlış yönlendirilen müşterilere ödenen tazminatlardan kaynaklanıyor.

Geçen yıl, başlarına bir şey gelmesi ya da işsiz kalmaları halinde ödemelerini sürdürebilmek için ödeme güvencesi sigortası yaptıranların, koşullar hakkında yanlış yönlendirildiği ortaya çıkmıştı.

Bu nedenle banka, tazminatlar için yaklaşık 5 milyar dolarlık bir havuz oluşturdu.

BBC ekonomi editörü Robert Peston, bu kalem hiç olmasa bile, bankanın 2011'i bir kaç yüz milyon dolar zararla kapatacağına, yani bir önceki yıla göre eksiye düşüldüğüne dikkat çekiyor; bunu da ekonominin genel seyri ile ilişkilendiriyor.

Lloyds hisselerinin yüzde 41'i devlete ait.

Son İşçi Partisi hükümeti, 2009'da bankaları kurtarmak için kasalarına milyarlarca dolar aktarırken, bunun halk adına bir yatırım olduğunu, bankalar yeniden kârlı hale geldiğinde, hisselerin satılıp hazinenin gelir sağlayacağını savunmuştu.

Ancak BBC ekonomi editörü Robert Peston, bu koşullar altında, bunun ne zaman mümkün olacağını kimsenin öngöremediğini belirtiyor.

İkramiyelerde indirim

Banka, mali durumu dolayısıyla çalışanlarına ikramiye ödemelerini de yüzde 30 azaltarak 600 milyon dolara çektiğini belirtiyor.

Bu durumda bankanın yaklaşık yüz bin çalışanı ortalama 3.900 sterlin (yaklaşık 11.000 TL) ikramiye alacak.

Devlet yardımıyla kurtarılan bankaların çalışanlarına cömert ikramiyeler dağıtmayı sürdürmesi İngiliz kamu vicdanını rahatsız ediyor.

Bankanın yönetim kurulu başkanı Antonio Horta-Osorio, bu nedenle 3,8 milyon dolarlık ikramiyesini almayacağını açıkladı.

Geçen yıl başında göreve başlayan Horta-Osorio, yıl sonuna doğru aşırı yorgunluk ve uykusuzluk dolayısıyla iki ay izne ayrılmak zorunda kalmıştı.

Aynı zamanda TSB ve Halifax Bank of Scotland'ın sahibi olan Lloyds hafta başında da eski ve şimdiki üst kademe yöneticileri için daha önceden ilan edilmiş ikramiyelerde toplam 2 milyon sterlinlik (3,2 milyon dolar) kesintiye gideceğini duyurdu.

Banka ayrıca, 632 şubesini kapatıp faaliyet alanını daraltmaya ve 15 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Halen 30 ülkede faaliyet gösteren Lloyds, 2014'te bu sayıyı 15'e indirecek.

Banka uğradığı zarara rağmen '12 ay öncesine göre çok daha güçlü konumda olduğunu', sermaye kalitesinin daha da iyileştiğini kaydetti.

Antonio Horta-Osorio da yaptığı açıklamada, 2012'de sektördeki zorlu koşulların devam edeceğini, ekonomi parlak bir performans sergilemezken, bankacılık sektöründeki siyasi belirsizliğin ve euro bölgesinde istikrarsızlık risklerinin süreceğini kaydetti.

İngiltere'nin bireysel bankacılık sektöründeki en büyük oyuncusu olan Lloyds, kendi performansının İngiliz ekonomisinin performansına çok sıkı şekilde bağlı olduğunun altını çiziyor.

Banka 2013'te ülkede işsizliğin yüzde 9'u aşacağını kaydediyor.