BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.414,35
HABER /  GÜNCEL

Lise üniversite mezunları ne kadar askerlik yapacak? Hulusi Akar açıkladı

Milli Savunma Bakanı Akar'dan canlı yayında yeni askerlik sistemine ilişkin son dakika açıklamalar geldi, lise, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunlarının askerlik süreleri değişti.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı Akar AA Editör masasına konuk oldu. Bakan yeni askerlik sistemi ile ilgili görsel paylaştı ve herkesin merak ettiği detayları açıkladı. 

Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak. Hulusi Akar'ın aktardığı son dakika bilgilere göre artık bedelli askerlik sürekli olacak. 

Bedelli askerlik ücreti bugün itibariyle 31 bin 343 lira olacak her 6 ayda bu ücret artacak.


Bedelli askerlik kalıcı olacak
Bedelli askerlik kalıcı olacak. Bedelli askerler bir ay eğitim alacaklar. İhtiyaçtan fazla bedelli başvuru olursa kura çekilecek.

Yurt dışındakiler izin dövizli askerlik ücreti 5 bin 113 euro olarak belirlendi

Yeni sistemi şema ile anlatan Bakan Akar şu ifadeleri kullandı:

"Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber.  Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay.

6 ayın sonunda soracağız
Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er/uzman erbaş olabilecek.

MYO mezunlarına astsubay hakkı
MYO mezunlarımız yedek astsubay olabilecek. O meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

Toplam 12 ay
Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Daha sonra 10 ay kıtada bulanacak ve maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

Üniversite mezunlarına yedek subaylık
Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var."