BIST 10.895
DOLAR 32,21
EURO 34,96
ALTIN 2.508,41
HABER /  SPOR

Lindeni şaşırtan ilişki

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden, Kıbrıs temaslarını değerlendirdi

Abone ol

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden, "8 Temmuz anlaşmasını çok ciddiye almalıyız. İki toplum arasındaki anlaşmada neden bugüne kadar ilerleme kaydedilmediği anlaşılır gibi değil" dedi.

Kıbrıs'taki temaslarını düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Linden, Kıbrıs Rum yönetimine, KKTC'deki üniversiteleri Bologna sürecine dahil etme çağrısı da yaptı.

Linden, 8 Temmuz mutabakatında, mevcut durumun kabul edilemez olduğunun belirtildiğine işaret ederek, Kıbrıs'taki siyasi liderlere yeniden "bonkör adımlar atmaları" çağrısında bulundu.

Lokmacı kapısının açılması için argümanlar ve bahaneler yaratılmamasını talep eden Linden, bunun toplumların çıkarına olduğunu söyledi.

Bir soruyu yanıtlarken, iki toplum arasında komşuluk ilişkilerinden asla söz etmediğini, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinden bahsettiğini ifade eden AKPM Başkanı, temaslarına ilişkin olarak, KKTC Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer ile Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos ile, "dostane ve yapıcı bir ortamda, sürükleyici bir görüşme" yaptığını, her iki din adamının da açık yüreklilik gösterdiğini kaydetti.

Rene van der Linden, Avrupa Parlamentosu ile işbirliği içinde yeniden birleşme prosedürünün ileri götürüleceğini umduğunu da belirtti.