BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  GÜNCEL

Libyalı komutan, eski İngiliz bakana dava açıyor

Abdülhekim Belhac 2004 yılında, Libya'daki Kaddafi yönetimine yasadışı yollardan iadesini bizzat dönemin Dışişleri Bakanı Jack Straw'un onayladığı iddialarının araştırılmasını istiyor.

Abone ol

Libyalı bir komutan, İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw'a dava açıyor.

Abdülhekim Belhac 2004 yılında, Libya'daki Kaddafi yönetimine yasadışı yollardan iadesini onaylayan belgeyi Straw'un imzalayıp imzalamadığını öğrenmek istediğini söylüyor.

BBC bu ay başında Belhac ve eşi Fatma Buşar'ın iadesini İngiltere hükümetinin onayladığını ortaya çıkarmış; Sunday Times gazetesi de hafta sonunda bu olaya bizzat dönemin dışişleri bakanı Straw'un izin verdiğini yazmıştı.

Abdülhekim Belhac, CIA ajanlarının kendisi ve eşini kaçırarak önce İngiltere'nin Diego Garcia üssüne, sonra da Libya'ya götürdüğünü; Tayland'da ve Libya'da işkence gördüklerini söylüyor.

Belhac'ın avukatları Straw'a mahkeme celbini dün sundu ve Sunday Times'ın iddiası hakkında bilgi istedi.

Belhac ve eşi, Straw'u "işkence, aşağılayıcı ve insanlık dışı muamele, dayak ve saldırı"ya yardımcı olmakla suçluyor, tazminat istiyor.

İngiltere hükümeti konuyla ilgili yorum yapmazken, Jack Straw da polis soruşturması sürdüğü sürece konuşamayacağını belirtti.

Üç dava daha açtı

Kaçırıldığı dönemde Belhac, Libya İslami Savaş Grubu'nun lideriydi ve sürgünde yaşıyordu.

İngiliz istihbaratı MI5 bu örgütün el Kaide'ye yakın olduğuna inanıyordu.

Belhac siyasi sığınma hakkı istemek üzere İngiltere'ye gelmeye çalışırken havaalanında tutuklandığını söylüyor ve uçağın Hint Okyanusu'ndaki İngiliz toprağı Diego Garcia'da yakıt ikmali yaptığına inanıyor.

Avukatları daha önce de İngiltere hükümeti, emniyet güçleri ve MI6 yöneticilerinden Sir Mark Allen'a tazminat davası açmıştı.

BBC'nin ulaştığı Sir Mark imzalı bir mektupta İngiliz istihbaratı, Libya yetkililerini "emanetin salimen yerine ulaşmasından dolayı" kutluyordu.

Sir Mark, Belhac'ın iadesine yol açan istihbaratın İngiltere kaynaklı olduğuna işaret ediyordu.

Kaddafi'nin istihbarat şefi Musa Kusa'ya yazılan mektup geçen yıl, Kusa'nın NATO tarafından bombalanan karargahında bulunmuştu.

Belhac halen Kaddafi sonrasi rejimin askeri komutanlarından biri olarak Trablus'ta görev yapıyor.