BIST 10.930
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.511,15
HABER /  GÜNCEL

'Libyalı isyancılar ilerliyor'

İsyancı gruplar, Misrata kentinin kilit bölgelerinin kontrolünü ele geçirdikten sonra batı yönünde ilerlediklerini açıkladı.

Abone ol

Libyalı isyancılar ülkenin batısına doğru ilerlediklerini açıkladı.

İsyancı gruplar, Misrata kentinin aralarında havaalanının da olduğu kilit bölgelerini kontrol altına almıştı.

Misrata aylardır Kaddafi'ya bağlı birliklerin kuşatması altındaydı.

Ülkedeki BBC muhabiri, isyancıların kuşatmayı kırmasının çok önemli bir gelişme olacağını söylüyor.

Ancak muhabirimiz, isyancıların Trablus'a ulaşmasını sağlayacak bir domino etkisinden bahsetmek için henüz erken olduğunu da ekliyor.

Libya'nın batısındaki Misrata, ülkenin en büyük üçüncü kenti.

İsyan hareketinin liderlerinden Albay Ahmed Bani BBC'ye yaptığı açıklamada, Misrata'nın artık tamamen "devrimci güçlerin" kontrolünde olduğunu söyledi.

Bani, hükümet güçlerinin tanklarını yaktıklarını ve çok sayıda silah ele geçirdiklerini açıkladı.

Libya'nın en büyük üçüncü kenti olan Misrata, isyancıların kalesi olan Bingazi'ye açılan kapı olmasının yanı sıra, yardım malzemelerinin girişi ve yaralıların tahliyesi için hayati önemdeki limanıyla stratejik öneme sahip.

AB Bingazi'de büro açmak istiyor

Öte yandan Avrupa Birliği, Libya'nın en büyük ikinci kenti olan isyancıların kontrolündeki Bingazi'de büro açmayı planlıyor.

Bu yöndeki açıklama, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'dan geldi.

Catherine Ashton Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, açmak istedikleri büronun, Libyalı isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'e desteği kolaylaştıracağını söyledi.

Ashton ayrıca, Libyalı isyancılara verecekleri desteğin, güvenlik koşullarını düzeltme ve sivil toplum kuruluşları oluşturma konusunda yardımcı olmayı da içerdiğini belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi, "Eğitim, sağlık ve sınır güvenliği gibi konularda yardımcı olmayı hedefliyoruz" dedi.

Catherine Ashton konuşmasında ayrıca Avrupa Birliği'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin görevi bırakmasına yönelik çağrısını da tekrarladı.

Ashton, "Kaddafi iktidardan ayrılmalıdır, rejimine son vermelidir." dedi.

Libya'da isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'i, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında sadece Fransa ve İtalya tanıyor.