BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Libya'da milislerden topçu saldırısı

Libya'da orduyla birlikte çalışan milisler devrik lider Kaddafi'nin kalesi olarak bilinen Beni Velid'i üç taraftan top ateşine tuttu. En az beş ölü onlarca yaralı var.

Abone ol

Libya'da öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'nin eski kalelerinden Beni Velid Libya'da orduyla ittifak halinde çalışan hükümet yanlısı milisler tarafından top ateşine tutuldu. En az beş ölü onlarca yaralı var.

Milis topçularının kente üç tarafındaki tepelerden ateş açtığı bildiriliyor.

Bu saldırı öncesinde, Kaddafi'nin yakalanması ve öldürülmesinden sorumlu tutulan Ümran bin Şaban Ben Velid'de kaçırılmış 50 gün işkencelere maruz bırakılmış ve kurşunlanmıştı.

22 yaşındaki bin Şaban geçen ay aldığı yaralar nedeniyle iyileşemeyerek ölmüştü.

Bir çok kişi olaydan sonra Kaddafi yanlısı grupları suçladı ve bin Şaban'ın memleketi Misrata'da yapılan cenaze töreninde gösteri yapanlar hükümetten," intikam" talep ettiler.

Kaddaficilerin kalesi

Ümran bin Şaban adı sanı bilinmeyen bir gençken, geçen yılın 20 Ekim tarihinde, devrik lider Kaddafi'nin Sirte'de saklandığı bir künkün içinden çekilip çıkarılması sırasında görüntülendikten sonra üne kavuşmuştu.

Temmuz ayında kaçırılan bin Şaban silahla yaralanmış ve işkence gördüğü bildirilmiş, Libya'nın geçici lideri ve iktidardaki Genel Ulusal Kongre'nin başkanı Muhammed Megarif'in araya girmesi sayesinde serbest bırakılmıştı.

Fakat tedavi için Paris'e götürülen bin Şaban burada iyileşemeyerek öldü.

Hükümetteki Genel Ulusal Kongre katillerin bulunup adalet önüne çıkarılması için gereken her şeyin yapılacağını açıklamıştı.

İktidarın, Beni Velid kentine suçluları teslim etmesi için süre verdiği ve hükümet yanlısı milislerin şehri haftalardır kuşatma altında tuttuğu haberleri geliyordu.

Dün gece gerçekleştirilen saldırı eski isyancıların ülkenin güney doğusundaki başkent Trablus'da zaferlerini ilan edişlerinin birinci yıldönümünde gerçekleşti. Beni Velid o dönemde en son teslim olan Kaddafi kalelerinden biriydi.