BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Türk-İş'ten Meclis'e mektup!

Türk-İş Yönetim Kurulu, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerine mektup gönderdi.

Abone ol

Türk-İş Yönetim Kurulu Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin  grup başkanvekillerine gönderdiği mektupta ''Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı''nın bazı maddeleriyle ilgili itirazlarını ve taleplerini belirtti.

Konfederasyon'dan yapılan yazılı açıklamada Genel Başkan Mustafa Kumlu ve Genel Sekreter Pevrul Kavlak imzasıyla grup başkanvekillerine gönderilen mektupta, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasının demokratikleşme çabalarına katkı sağlayacağı vurgulandı.

ENDİŞE VE HUZURSUZLUK GİDEREK ARTIYOR

Türk-İş'in bu niyet ve amaçla tasarının gerek hazırlanışı gerekse TBMM'de alt komisyon ve komisyon aşamalarında sürdürülen çalışma sürecine azami katkı verdiği hatırlatılarak, Konfederasyon'un önerilerinin büyük bir kısmının dikkate alınmadığı öne sürüldü.

Bu nedenle Türk-İş'te endişe ve huzursuzluğun arttığı kaydedilen mektupta, sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmayan, işçi olmayan insanların sendika kurabilmesinin Türk çalışma hayatına kazandıracağı hiçbir şey olmayacağı iddia edildi.

SENDİKALAR DAĞILACAK MI?

Böyle bir durumda ortaya sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluşun çıkacağı, çalışma hayatının kendini daha büyük bir kaosun içinde bulacağı ileri sürülen mektupta, 30 ve daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkranın tasarıdan çıkarılmasıyla işçilerin sendikal tazminat alma haklarının ortadan kaldırıldığı savunuldu.

Mektupta, 30'dan az işçi çalıştırılan iş yerlerinde örgütlenmenin önünün kesildiği, milyonlarca işçinin temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğünün ellerinden alındığı ifadeleri yer aldı.

MEKTUPTA NELER YAZIYOR?

''Tasarının yayımı tarihinden itibaren bir süre sendikal barajlarla ilgili düzenleme askıya alınmakta, bu yolla da bazı sendikaların yetkili kılınması sağlanmaya çalışılırken, sistem bozulmakta, ilkeler çiğnenmektedir. Grev yapan işçilerin iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır. Sendikaların yetki müracaatına işverenlerce yapılacak itirazlarla toplu iş sözleşme sürecinin önü kesilmektedir.''

Ayrıca mektupta, e-devlet kapısı ile noter koşulunun iki yıllık bir geçiş sürecinde birlikte devam etmesinin uygun olacağı görüşü de yer aldı.