BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Libya, BM'den silah ambargosunun kaldırılmasını istedi

Libya, IŞİD ve diğer örgütlerle mücadele için BM Güvenlik Konseyi'nden 2011'de uygulamaya konan silah ambargosunu kaldırmasını istedi.

Abone ol

Libya, IŞİD ve diğer örgütlerle mücadele için BM Güvenlik Konseyi'nden silah ambargosunun kaldırılmasını istedi.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed el Dairi, ambargonun kaldırılmasının hükümetinin ordu kurmasına ve 'tırmanan terörle' mücadele etmesine yardımcı olacağını söyledi.

Libya'nın uluslararası toplumun 'kararlı bir duruş' sergilemesi ihtiyacında olduğunu belirten El Dairi "Eğer bize sağlanan silahlara sahip olamazsak bu radikallerin ekmeğine yağ sürer" dedi.

Libya'ya, Muhammed Kaddafi'nin devrilip muhalifler tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan 2011 ayaklanmalarından bu yana silah ambargosu uygulanıyor.

Mısır da Libya'nın talebine destek çıktı. Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri, Libya'daki gelişmelerin 'büyük bir tehlike' oluşturduğunu belirtip ambargonun kalması talebinin arkasında durdu.

Şükri ayrıca, Libya'da uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk hükümetinin kontrolünde olmayan bölgelere giden silahlara da deniz ablukası uygulanması çağrısında bulundu.

BBC'nin New York'tan bildiren muhabiri Nick Bryant, Mısır ve Libya'nın daha önce Libya topraklarında IŞİD'le mücadele için uluslararası kuvvete BM yetkisi verme taleplerinden geri adım attıklarını söylüyor.

Bryant, Batılı diplomatların ise silahların örgütlerin eline geçebileceği endişesiyle silah ambargosunun kaldırılmasına da sıcak bakmadıklarını aktarıyor.

Mısır, 21 Kıpti Hristiyan'ın öldürüldüğünü gösteren videonun yayınlanmasının ardından Pazartesi günü Libya'daki IŞİD mevzilerini bombaladı.

İtalya endişeli

Mısırlı Kıpti işçiler, Ocak ve Aralık ayında Libya'nın Sirte kentinde IŞİD tarafından kaçırılmıştı.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, uluslararası güçlerin Libya'ya müdahalesi için BM kararı çıkması çağrısında bulunmuştu.

Mısırlı yetkililer, ABD öncülüğünde Suriye ve Irak'ta IŞİD mevzilerini vuran koalisyonun operasyonlarının Libya'yı da kapsaması önerisini yaptı.

Libya'daki durum Akdeniz komşusu İtalya'yı da endişelendiriyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Paola Gentiloni, parlamentoya seslenip İtalya'nın Libya'da sağlanabilecek ateşkesi denetlemeye ve geleneksel ordunun eğitimine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Bakan, bu durumun ancak uluslararası toplum tarafından da kabul görecek kapsayıcı bir ateşkes sağlandıktan sonra gerçekleşebileceğini ekledi.

Libya'da, biri Trablus'ta biri de Tobruk'ta olmak üzere iki hükümet var.

Çarşamba günü askeri bir uçağın, uluslararası toplumun tanıdığı hükümet tarafından kontrol edilen ve havaalanının bulunduğu Zintan'a hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan yetkililer, saldırı emrinin Trablus merkezli hükümet tarafından verildiğini söyledi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.