BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.401,23
HABER /  EKONOMİ

Lehman’ın kriz çıkartan oyunu

Yunanistan’ın verilerde yaptığı hileden sonra şimdi de iflasıyla küresel ekonomik krizi de tetikleyen Lehman Brothers’ın oynadığı oyunlar ortaya çıkmaya başladı

Abone ol

Financial Times gazetesinde yer alan bir haberde, aralarında bankanın eski üst yöneticisi Dick Fuld’un da bulunduğu birçok üst düzey yöneticinin, yatırımcıları ve kredi derecelendirme kuruluşlarını yanıltmaya yönelik açıklamalar yaptıkları ve kâr rakamlarını şişirmek için “muhasebe hilelerine” başvurdukları belirtildi.

ABD’de mahkeme tarafından görevlendirilen müfettiş Anton Valukas’ın raporuna göre, Lehman Brothers’ın CEO’su Fuld ve bankanın finans işlerinden sorumlu genel müdürleri Christopher O’Meara, Erin Callan ve Ian Lowitt gizli bir muhasebe enstrümanı kullanarak, 2008’in ilk iki çeyreğinde bilançodaki 50 milyar dolarlık işlemi makyajlamayı başardı. Bankanın bu makyajlamayı gerçek olmayan bir repo piyasası üzerinden gerçekleştirdiği belirtiliyor. Lehman’ın, Repo 105 işlemi kapsamında aktardığı varlıklar, elde edeceği kazancın yüzde 105’inden fazla bir nakdi temsil ettiği için işlemler finansmandan ziyade satış olarak değerlendirildi. Bunun sonucunda şirketin yatırımcılarına sunduğu raporlarda borç yükü daha az gösterildi.

Gazetenin haberinde ayrıca Lehman’ın mali denetimini yapan Ernst & Young’ın da şirketin kâr sonuçlarına yönelik yetersiz ve hatalı açıklamaları sorgulamadığını da iddia edildi. İddialar hakkında görüşlerine başvurulan E&Y yetkilileri ise, “Biz, Lehman Brothers’ın 2008 yılındaki finansal açıklamalarında herhangi bir sorun görmedik ve hâlâ aynı şeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.