BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.394,54
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Samsun'da deprem için köpek timi

Son Elazığ depremi sonrası korku bütün yurda yayıldı. Samsun'da deprem için köpek timi oluşturuldu.

Abone ol

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Karadeniz'de itfaiye bünyesinde ilk ve tek olan deprem ve diğer doğal afetlerde enkaz altından canlı kurtarmak için köpekli tim kurdu.

Türkiye son yıllarda depremle sarsılırken, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Samsun'un birinci ve ikinci derece deprem bölgesi olmasını dikkate alan Samsun Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı'nca depremde canlı insanı bulup kurtarma için özel olarak köpekli kurtarma timi oluşturuldu. Karadeniz'de itfaiye bünyesinde ilk ve tek olan köpekli kurtarma timi, Ankara'da gerekli eğitimlerini aldı ve 2 köpek eğitmeni ile 1 eğitmen yardımcısı göreve başladı.

ŞİVA GÖREVE HAZIR
Samsun'un İlkadım ilçesi Çay Mahallesi'nde kentsel dönüşüm altında belediye tarafından yıkılan eski bina enkazlarında eğitim yapan kurtarma timinde yer alan Şiva adındaki K-9 Salbe cinsi Alman kurdu, performansıyla göz kamaştırıyor. Şiva'nın eğitmenleri Ahmet Uygun ile Şevket Cemal Coşkun ve yardımcıları Ferudun Yaman her gün eğitim yapıyorlar ve Şiva'yı enkaz altlarında canlı insan araması için testten geçiriyorlar.

CANLI İNSANI KOKUYLA BULACAK
Timde görevli köpek eğitmeni Ahmet Uygun, "Şiva, deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında enkazdan canlı insan kurtarmak üzere her gün eğitim alıyor ve ezber yöntemi yerine şartlı refleks tekniğiyle, ödül sistemine dayalı eğitiliyor. Sadece canlı insanı bulmak için eğitim almış durumda. Ölü insan ile zaman kaybetmiyor ve enkaz altındaki canlı insanı kokusundan buluyor. Canlı insan bulduğunda ise havlayarak haber veriyor" dedi.

EĞİTİMLİ KÖPEK SAYISI ARTACAK
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Hasan İnce, deprem ve diğer doğal afetlerde canlı insanı kurtarmak için kurdukları timdeki köpek sayısını artıracağını belirterek, "Samsun, Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği il. Biz de muhtemel bir deprem ve diğer doğal afet öncesi gerekli kurtarma timini kurmak istedik. Bu amaçla arkadaşlarımız 3 ay eğitim aldılar. Deprem ve diğer afetlerde bir insanı canlı kurtarmış olsak ne mutlu bize. Köpekli kurtarma timimiz Karadeniz Bölgesi'nde itfaiye bünyesinde ilk ve tek. Köpekli kurtarma timimiz, ihtiyaç halinde tüm Karadeniz Bölgesi'nin, hatta talep halinde de Türkiye'nin hizmetinde olacak" dedi.