BIST 10.274
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,36
HABER /  POLİTİKA

İstanbul'dan Yunan işçilerine destek

Türkiye Komünist Partisi, Yunanistan'daki grevlerl destek olmak için Yunan konsolosluğu önünde yaptı.

Abone ol

Türkiye Komünist Partisi'nin üye ve dostları dışında Yurtsever Cephe İşçi Birliği (YCİB) üyeleri, Tek Gıda-İş İstanbul 10 No'lu Şube Başkanı Muzaffer Dilek, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay ve TMMOB Harita Mühendisleri Odası Genel Başkanı Tevfik Özlüdemir'in de katıldığı eylemde, İstiklal Caddesi üzerindeki Yunanistan Konsolosluğu önünde Yunan halkı ve işçi sınıfıyla dayanışma mesajı verildi.

Eylemde ilk olarak aylarca Ankara'da direnen bir TEKEL işçisi, Türkiye Komünist Partisi'nin basın açıklamasını okudu. Açıklamada Yunanistan'da PASOK hükümetinin krizi emekçilerin sırtına yıkan politikalarının yakından tanındığı belirtilerek, "Biz bu politikaları, 'Kriz bizi teğet geçti' nutukları atan Başbakan Erdoğan'ın pişkinliğinden biliyoruz" denildi.Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun batılı ülkelerin başkentlerinde kapı kapı borç arandığı belirtilen açıklamada, "Bu onursuzluk karşısında Almanya'nın, Fransa'nın kodamanları ne diyor? 'Paranız yoksa adalarınızı satın!'" ifadelerine yer verildi.

Açıklama, "Buradan Yunan halkıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz. Buradan Yunan emekçilerinin mücadelesine öncülük eden Yunanistan Komünist Partisi ve Tüm İşçilerin Militan Cephesi'nin yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Buradan ülkemizi de benzer bir felaketin eşiğine taşıyan Avrupa Birliği'ni, NATO'yu, IMF'yi ve bir bütün olarak emperyalizmi lanetliyoruz. Kardeş Yunan halkı gibi biz de AB'yle yapılan tüm müzakerelerin sonlandırılmasını, emperyalist ülkelerle yapılan bütün anlaşmaların yırtılıp atılmasını talep ediyoruz" sözleriyle son buldu.

TEKEL işçisinin ardından Tek Gıda-İş adına Muzaffer Dilek söz alarak, Ankara'daki direnişlerinde kendilerine destek oldukları zaman "marjinal" olarak nitelenenlerin, şimdi dünya emekçileriyle de dayanışmalarını sergileyerek onurlu duruşlarını ortaya koyduklarını söyledi.

Eylemde İstanbul'da üniversite öğrencisi olan Yunan vatandaşı gençler adına bir kişi de söz alarak Yunanca bir konuşma yaptı. Konuşma daha sonra Türkçe'ye çevrildi.

Daha sonra TKP adına biri Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya, diğeri ise Yunan emekçilerine iletilmek üzere iki mektup, Konsolosluğa teslim edildi.