BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Lampedusa krizi: Sicilya'da olağanüstü hal ilan edildi

İtalya'nın yüzyüze olduğu büyük göçmen krizi ardından Sicilya valisi bölgede olağanüstü hal ilan etti. İtalyan donanması son olarak Libya ve Sicilya karasularındaki iki gemiden 300'e yakın göçmen toplandığını bildirdi.

Abone ol

İtalya'nın yüzyüze olduğu büyük göçmen krizi ardından Sicilya valisi bölgede olağanüstü hal ilan etti.

İtalyan donanması son olarak Lampedusa adası yakınlarında Libya ve Sicilya karasularındaki iki gemiden 300'e yakın göçmen toplandığını bildirdi.

Gemilerden birinin Lampedusa'nın 100 km. güneyinde seyrettiği ve 80 göçmen taşıdığı belirtildi.

Batma tehlikesi geçiren diğer gemideyse 210 göçmen olduğu öğrenildi.

Son haftalarda aşırı sayıda göçmen taşıyan bazı gemilerin batması ve büyük kayıplar verilmesi yüzünden, İtalya dün bölgedeki devriye operasyonlarını artırdığını açıklamıştı.

Geçen Cuma, Malta ile Lampedusa arasında bir göçmen gemisinin alabora olması sonucu en az 33 kişi ölmüştü. Bir önceki hafta da adanın açıklarında bir gemi batmış ve 350'den fazla göçmen can vermişti.

Son olaylarda kurtarılan göçmenlerin Lampedusa'ya bakledildiği bildirildi.

İtalya, daha önce de, kıyılarına ulaşma çabasındaki binlerce göçmenle başedebilmek için Avrupa Birliği'nden yardım istemişti.

Bu göçmenlerin çoğunu Afrika ve Orta Doğu'daki savaşlardan ve yoksulluktan kaçan aileler oluşturuyor.

Dün İtalya Maliye Bakanı Mario Mauro, Akdeniz'in güneyindeki varlıklarını üç kat artıracaklarını söylemişti. Bakan, "bu gemi kazalarını durdurmak için güçlü önlemler almamız gerek" dedi.

Lampedusa'daki Birleşmiş Milletler'in mülteci örgütü yetkilisi dün BBC'ye yaptığı açıklamada, İtalya'nın kabul ettiği göçmen sayısını 8 binden 16 bine çıkarmayı planladığını da söylemişti.

Maurizio Molina, "Göçmenler kıtaya nakledilip gerektiği şekilde barınma olanağı sağlanmalı. İtalya bu konuda çok büyük çaba harcıyor. Ülkedeki göçmen kabul merkezlerinin kapasitesi, gelecek Ocak'tan itibaren artırılacak." dedi.

BM'ye göre, bu yıl içinde Malta ve İtalya'ya giden göçmen sayısı 32.000 dolayında.