BIST 10.101
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.412,44
HABER /  DÜNYA

’’Kadın iş hayatına dönmekte zorlanıyor’’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Bizim toplumumuzda ve çalışma hayatımızda kadın doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dö...

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Bizim toplumumuzda ve çalışma hayatımızda kadın doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlanıyor. Çok katı bir çalışma hayatımız var. O yüzden bunu esnekleştirmemiz gerekiyor” dedi.

’’EĞER ŞARTLARIM UYGUN OLURSA BEN BEBEK YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM’’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bayramlaşma töreni sonrası gazetecilerin gündemi ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Fatma Şahin, hamile kadınların askerlik yapan erkeklerle aynı haklara sahip olmasını içeren paketle ilgili içeriğinden bahsederek, “Kadın, çalışma hayatına dönmek istiyorsa işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmanın felsefesi ve mantığı budur” dedi.
Çok katı bir çalışma hayatının olduğu belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, “Yaptığımız araştırmada da, aile araştırmasında da bize şunu söylüyorlar. Diyorlar ki; ’Eğer şartlarım uygun olursa ben bebek yapmayı düşünüyorum.’ İşte biz sosyal devlet olarak onların şartlarını kolaylaştırmalarını, hem çalışma hayatlarının kolaylaştırmaları, hem de aile yaşantısı uyumunu beraber, paralel bir şekilde götürmek istiyoruz. Biliyorsunuz uzun aylar sonunda Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında, çok önemli uzmanların yaptığı çalışmada dünya örnekleri, hangi ülke ne tür teşvik vererek bunu sağladı, bunların hepsini çalıştık. Özellikle bizim toplumumuzda ve çalışma hayatımızda kadın doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dönmekte çok zorlanıyor. Çok katı bir çalışma hayatımız var. O yüzden bunu esnekleştirmemiz gerekiyor. Esnekleştirirken kadını yeniden iş hayatına döndürmek için de bir takım teşvikleri vermemiz gerekiyor. Onun için de bu söylediğimiz düzenlemede, erkekler için askerlikte nasıl hiçbir sosyal hak geriye gitmiyorsa, askerlik süresince çalışma hayatındaymış gibi kıdeminden de istifade edebiliyorsa, derecesini de yükseltebiliyorsa aynı şey, kadının analık sıfatı da çok önemli. Eğer kadın doğum yapıyorsa, bebeği varsa, aynı erkeğin vatani vazifesini yapması gibi kadının da doğum yapması ve gelecek nesillere güçlü beşeri sermayeyi kuvvetlendirebilmesi için, onun o süreçte sosyal haklarını güçlendirmek istiyoruz. Derecesini de ilerletmek ve kıdemden istifade etmesini istiyoruz. İnşallah bunlar tam olgunlaştıktan sonra da, sayın Başbakanımız, zaten paketle ilgili de kamuoyu heyecanla bekliyor, bilgilendirecek. Kadın, çalışma hayatına dönmek istiyorsa işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmanın felsefesi ve mantığı budur” şeklinde konuştu.
(İHA)